MitID virker ikke. Hvad gør jeg?
Hvis du prøver at logge ind med en Apple enhed, skal du først prøve at rydde din historik. Sådan gør du:
Gå ind i Indstillinger
Vælg Safari
Ryd historik – webstedsdata
Hvis det ikke hjælper, skal du kontakte supporten hos MitID, da HK desværre ikke kan hjælpe dig i den situation.
Få support hos MitID
Skal jeg altid logge ind med MitID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du lave din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge MitID?
Ja, det kan du godt.
Min HK-adgangskode virker ikke (er blevet låst)
Det er kun dig selv, der kan oprette en HK-adgangskode. Hvis din adgang er låst, skal du logge ind med MitID og herefter selv oprette din HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Jeg har glemt min HK-adgangskode
Log ind med MitID, hvorefter du kan oprette en ny HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Det er første gang, jeg logger på Mit HK
Så har du ikke en HK-adgangskode endnu. Du skal først logge ind med MitID, og herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Skal jeg altid logge ind med MitID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit MitID?
Ja, det kan du godt.
Jeg har tekniske problemer med at logge ind
Oplever du tekniske problemer med at logge ind, kan du ringe på: 4437 1563 i åbningstiden, som er 6.00-24.00
For dig, der er ansat i kommune eller region
Alt om helligdage, fridage, plustid og andet, der har med din arbejdstid at gøre.
Når du er ansat i en kommune eller region, har du på grund af enten HK's overenskomster eller lokale aftaler ret til en række helligdage, som ansatte i det private erhvervsliv ikke har.
1. maj
I langt de fleste overenskomster på HK Kommunals område er det aftalt, at 1. maj er fridag fra klokken 12.00.
Vi ved dog, at der mange steder er lavet lokale aftaler om, at man kan holde fri en hel dag. Er du i tvivl, kan du altid spørge din tillidsrepræsentant eller lokale HK-afdeling på tlf. 7011 4545.
For lægesekretærer er 1. maj i størst muligt omfang en hel fridag. Tidligere har både 1. maj og grundlovsdag været halve fridage.
På det enkelte sygehus kan man selv bytte om på dagene, hvis der er enighed om det. Så du kan altså få en hel fridag enten 1. maj eller grundlovsdag. Lægesekretær, der er på arbejde 1. maj, får søndagsbetaling for alle timer. Læs mere om dine tillæg som lægesekretær her.
Grundlovsdag
I langt de fleste overenskomster på HK’s område er det aftalt, at grundlovsdag er fridag fra klokken 12.00.
Vi ved dog, at der mange steder er lavet lokale aftaler om, at man kan holde fri en hel dag. Er du i tvivl, så kontakt din tillidsrepræsentant eller lokale HK-afdeling på tlf. 7011 4545.
Som udgangspunkt har lægesekretærer ikke fri grundlovsdag. På det enkelte sygehus har man dog mulighed for at bytte rundt, så man holder en hel fridag på grundlovsdag i stedet for 1. maj.
Søgnehelligdage
En søgnehelligdag er en helligdag, der ikke falder på en søndag. Eksempelvis skærtorsdag.
Eller sagt på en anden måde: En søgnehelligdag er en helligdag, der falder på en hverdag – og hverdage er alle andre dage end søndage.
Guide: Sådan er reglerne for søgnehelligdage for lægesekretærer
Plustid - eller højere individuel arbejdstid - betyder, at der kan aftales en højere arbejdstid end 37 timer.
Her kan du læse mere om reglerne og få inspiration og gode råd, hvis du overvejer at aftale højere arbejdstid end 37 timer.
Det er vigtigt at pointere, at indgåelse af en aftale om plustid/højere individuel arbejdstid er en frivillig mulighed, så det er ikke noget, man skal gå ind i, hvis man ikke har lyst til det. Du kan altid henvende dig til din tillidsrepræsentant eller i din lokale HK-afdeling og få sparring og rådgivning, inden du bestemmer dig. Du kan også få din tillidsrepræsentant eller din lokale HK-afdeling til at se aftalen igennem, inden du siger ja.
Plustid/højere individuel arbejdstid indebærer, at der kan indgås aftale mellem dig og din leder om forøgelse af den ugentlige arbejdstid ud over 37 timer om ugen til maksimalt 42 timer. Hvis du er ansat 37 timer, kan du med andre ord aftale en forhøjelse af din ugentlige arbejdstid på op til 5 timer pr. uge.
Det er frivilligt, om du vil indgå en sådan aftale, og den kan først indgås, når du har været ansat i 3 måneder.
Der kan altså ikke aftale plustid/højere individuel arbejdstid i forbindelse med din ansættelse.
Hvis du aftaler plustid/højere individuel arbejdstid, gælder i øvrigt følgende vilkår:
Lønnen
Din løn forhøjes forholdsmæssigt ift. det aftalte timetal. Det betyder, at der betales almindelig timeløn for timerne ud over 37 timer.
Pensionen
Du får indbetalt pension af den forhøjede løn efter sædvanlige principper for indbetaling af pensionsbidrag.
Fravær
Den forhøjede løn udbetales under fravær, hvor der er ret til løn, fx hvis du er fraværende på grund af sygdom, barsel, ferie eller omsorgsdage.
Hvis du er tjenestemand, indbetales ekstra pension som supplerende pension svarende til overenskomstgruppens pensionsprocent.
Rådighed og tillæg
Har du aftaler om rådighedsforpligtelse og rådighedstillæg, fortsætter dette uændret, med mindre andet aftales.
Opsigelse af ordningen
Aftalen kan opsiges af både dig og din leder med 3 måneders varsel til udgangen af en måned, medmindre andet aftales. Efter varslets udløb vender du tilbage til den beskæftigelsesgrad, du havde før indgåelsen af aftalen. Du kan aftale til et andet opsigelsesvarsel end 3 måneder.
Du kan eksempelvis aftale, at du selv har en måneds opsigelsesvarsel, mens arbejdsgiver har et varsel svarende til dit individuelle opsigelsesvarsel.
Afskedigelse
Hvis du bliver afskediget fra din stilling, har du dog altid ret til at vende tilbage til din tidligere beskæftigelsesgrad 3 måneder før fratrædelsestidspunktet, hvis du ønsker det. Denne bestemmelse har betydning for dagpengeberegning, hvis man bliver ledig efter udløbet af opsigelsesvarslet, hvor timer ud over 37 timer per uge vil blive betragtet som overarbejde, som skal afspadseres, inden der kan udbetales dagpenge fra a-kassen.
Bestemmelser
Overenskomsternes øvrige bestemmelser om arbejdstid gælder også for timerne udover de 37 timer, blandt andet om placering af den yderligere arbejdstid, og hvornår der er tale om overarbejde m.m.
Hvilke andre bestemmelser om arbejdstid gælder?
EU's arbejdstidsdirektiv bestemmer, at den øvre ugentlige arbejdstid er 48 timer beregnet som gennemsnit over 4 måneder.
Derudover gælder overenskomstens overarbejdsbestemmelser fortsat. Det vil sige, at beordret arbejde udover den fastsatte daglige arbejdstid er overarbejde. Arbejdstiden skal som hovedregel fastlægges af arbejdsgiveren på de enkelte dage.
Fordele ved ordningen | Ulemper ved ordningen |
Hvis du til stadighed oparbejder mange plustimer på fleksen, kan plustid/højere individuel arbejdstid være et alternativ. Er din grundløn højere en grundløn 36 + grundlønstillæg, er du omfattet af bestemmelserne om ingen højeste tjenestetid og er dermed ikke omfattet af overarbejdsbestemmelserne. |
Almindelig timeløn på plustid/højere individuel arbejdstid er dårligere betaling for ekstra timer end overarbejde. Plustid/højere individuel arbejdstid bør derfor ikke bruges for at undgå betalt overarbejde. |
Hvis du arbejder mere end 37 timer ugentligt, kan plustid/højere individuel arbejdstid være en fordel. | På sygehusområdet findes i forvejen aftaler om Frivilligt Ekstra Arbejde - såkaldte FEA-aftaler. Vær opmærksom på, om FEA-aftalen på din arbejdsplads er bedre aflønnet end plustid. Plustidsaftaler skal ikke erstatte indgåelse af FEA-aftaler. |
Løn for plustid/højere individuel arbejdstid er pensionsgivende. Det er udbetalt overarbejde ikke. | Det kan være vanskeligt at afgøre, hvad der er plustid/højere individuel arbejdstid, hvad der er flextid, og hvad der er overarbejde. |
Det er frivilligt for dig at indgå aftale om plustid/højere individuel arbejdstid, og du kan opsige aftalen igen. | Hvis dit arbejdstempo i forvejen er meget højt, bør du nøje overveje om plustid/højere individuel arbejdstid er en god idé. |
Hvis der er indgået aftale om plustid/højere individuel arbejdstid, får du også den forhøjede løn under sygdom, ferie, barsel og så videre. | Overvej om en forøgelse af din arbejdstid vil øge din risiko for stress og nedslidning. |
Overvej om en aftale om plustid/højere individuel arbejdstid vil få negative konsekvenser for balancen mellem dit arbejds- og familieliv. |
Log ind med MitID
Du kan altid bruge dit MitID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit MitID