EU truer den danske model. Det gør de ved deres direktiv om mindsteløn, der går ind og potentielt saboterer den danske model, og det vi som fagforening arbejder for: God løn og gode arbejdsvilkår.

Jeg bliver også bekymret, når vores nye regering stikker snablen ned i vores aftalesystem – ”Den danske model” og med et snuptag fjerner Store Bededag.

Jeg bliver bekymret, når EU har vedtaget lovbestemt mindsteløn. Det har da også resulteret i, at Danmark nu har anlagt sag mod EU. Det bliver uden tvivl en retssag, der bliver spændende at følge.

Jeg bliver bekymret hvis fremtidige regeringer kan skalte og valte med Den danske Model og tromle med love. De forsøger at ændre på og overfuse det, vi som fagforening har kæmpet for i mange år.

Men hvorfor den store bekymring? Og er det overhovedet relevant for dig? Ja, det er det i allerhøjste grad, for hvis det pludselig bliver muligt for forskellige regeringer at fastsætte mindstelønnen, hvorfor skal en arbejdsgiver så vælge at betale mere? Hvis en mindsteløn bliver trumfet igennem, så bliver det endnu svære at forhandle til en højere løn, for det er langt fra alle virksomheder, der har lyst til at betale mere end det, der er lovmæssigt bestemt. 

Lønnen vil også blive i en størrelsesorden, så vi ikke har råd til at bevare vores velfærdssamfund, da mindre lønninger også betyder, vi betaler mindre i skat. Flere vil også skulle have to eller flere job for at kunne leve et tåleligt økonomisk liv. Vi har kæmpet for vores velfærdssamfund og den danske model, der bliver rost til skyerne rundt omkring.

Det kan ende med at betyde væsentlig færre penge til velfærd, som bl.a. vil gå ud over vores syge, ældre, børn og meget mere. Det vil ramme alle på et hav af forskellige måder, og det er essentielt, vi har forståelse for, at vi kan stå i en potentielt krise sammen igen.

Jeg er virkelig bekymret for mine børns og børnebørns fremtid. Hvad er det for et arbejdsliv mine børnebørn kommer til at være i? Hvilken pleje kan de tilbyde deres fremtidige børn, deres ældre og deres nære?

Det er naivt at tro, vi kan stikke hovederne i sandet og håbe på det bedste. Vi har kæmpet for det velfærdssamfund, vi har, i Danmark, og det skal ikke ændres med et EU-lovforslag.

Vi vil gerne belyse emnet, så vi har allieret os med Marianne Vind, medlem af Europa-Parlamentet, der kommer og fortæller os, hvad der er op og ned i debatten om mindstelønsforslaget. Hun besøger os på kontoret i Aalborg på Gartnervej 30 mandag den 27. februar fra 18-19:30. Alle medlemmer i HK Nordjylland er velkomne. Vi glæder os til at se dig til en aften i fremtidens tegn!

Læs mere og tilmeld dig senest den 23. februar 2023...