Landsformand Johnny Nim har efter eget udsagn en indbakke, der flyder over med varme hilsner, efter han forleden meldte ud, at Store Bededag fortsat vil være en fridag for hans 400 medarbejdere i Det Faglige Hus.

Ved første øjekast er det da også en fin gestus af en arbejdsgiver. Men når man ser på, hvilken virksomhed, Johnny Nim driver, tegner der sig et billede af førsteklasses hykleri.

Formanden harcelerer i en pressemeddelelse over, at regeringen ”blander sig i de løn- og arbejdsvilkår, som vi ellers aftaler med vores overenskomst-modpart”. Med andre ord, at regeringen blander sig i den danske model.

Problemet er bare, at Det Faglige Hus og lignende gule fagforeninger er den største trussel mod den danske model, der findes. Selvom de kalder sig en fagforening, tegner Det Faglige Hus tæt på ingen overenskomster selv, men lader sine medlemmer lukrere på de overenskomster, bl.a. HK tegner. Da den gule forening således ingen udgifter har til at tegne og vedligeholde overenskomster selv, kan de tilbyde deres medlemmer meget billige kontingentsatser.

Det lave kontingent lokker folk væk fra de overenskomstbærende fagforeninger. Det betyder, at forhandlerne har færre medlemmer i ryggen, når der skal forhandles overenskomster med løn- og arbejdsvilkår. Lønmodtagersiden – arbejderne – står således svagere for hvert medlem, der går fra en overenskomstbærende fagforening til Det Faglige Hus eller anden gul forening. Og mange medlemmer er gået i den retning.

Derfor er den overenskomstbærende fagbevægelse svækket, og det er sandsynligvis én af grundene til, at regeringen så tilbagelænet tør lægge sig ud med den ved at afskaffe Store Bededag.

Så kære Johnny Nim: Det er fint, at du lader Det Faglige Hus’ medlemmer betale for, at dine medarbejdere ikke skal miste en fridag. Men ved dine medlemmer godt, at deres såkaldte fagforening er med til at undergrave den danske model? Hvem kæmper for dine medlemmers mistede fridag?