HK.dk logo

Fleksjob ingen hindring for uddannelse

14. marts 2017  |  HK Sydjylland  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Lønnen stiger, og Henriette stråler lidt mere, efter hun har taget sin uddannelse. Også fleksjobbere kan hæve deres kompetencer.


- Min kolleger pressede mig til det, siger Henriette Schou med et smil. Hun bestod sin fagprøve i sidste uge og kan nu kalde sig kontorassistent med speciale i administration. Uddannelsen blev gennemført mens hun var i fleksjob på Jobcenter Haderslev, og hun fortsætter med sine 20 timer om ugen, nu på højere løn.

- Jeg har altid drømt om at tage uddannelsen og om at arbejde med tal, men jeg søgte masser af lærepladser som yngre uden at få en. Det har givet mig en masse usikkerhed og har ramt mig på selvtilliden, fortæller Henriette.

I stedet for ønskejobbet fik hun ufaglært arbejde, og lang tids slid har ødelagt hendes skulder, så hun ikke kan løfte armene højt. Men det forhindrede hende ikke i at kunne passe kontorarbejde, og for syv år siden fik hun sit fleksjob, hvor hun siden har lavet en lang række administrative opgaver. Til sidst fik hun – takket være det kollegiale, venskabelige pres – taget mod til sig og spurgt til MUS, om hun kunne tage uddannelsen.

- Jeg fik at vide, at det skulle jeg bare undersøge, og det viste sig, at fordi jeg har så meget erfaring fra jobbet, kunne jeg nøjes med tilsammen 10 ugers undervisning og en fagprøve. Det var underligt at blive vurderet, og jeg synes, det var nogle sjove ting, jeg skulle på kursus i, men det var selvfølgelig fordi, det var de ting, jeg ikke lavede på jobbet. Alt andet havde jeg allerede erfaring nok med, fortæller hun.

Opbakning er vigtig

Efter vurderingen på Sønderborg Handelsskole tog hun sine 10 uger spredt over to år. Det var en fordel, at hun kun skulle have løsrevne undervisningsdage, for uddannelsen var på fuld tid, og det havde hun ikke kunnet klare 10 uger i træk. Det hele sluttede med et 7-tal til fagprøven og en ny selvbevidsthed.

- Det er en rigtig rar fornemmelse. Undervejs har jeg heldigvis mødt masser af forståelse fra skolen og arbejdet, og kollegerne har støttet. Det var vigtigt, så det ikke blev for meget på én gang, siger Henriette. Hendes chef er også glad for, at hun har taget uddannelsen.

- Helt grundlæggende ser jeg ikke nogen forskel om det er en fleksjobber eller en anden medarbejder, som jeg har ansat. Alle ansatte skal helst opleve, at de udvikles. I Henriettes tilfælde betyder det, at når hun yder noget ekstra i ugerne med uddannelse, er der nogle hensyn vi skal tage på arbejdspladsen for at få det til at fungere, siger Jens Simmelsgaard, afdelingsleder på Haderslev Jobcenter og Henriettes chef.

Henriettes råd til andre i lignende situationer er klart:

- Spring ud i det. Gør det. Det er det hele værd, siger hun.

Bliv medlem af HK Kommunal


Meld dig ind her

Har du brug for


Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem