HK.dk logo

Mister jeg mine feriefridage?

07. juni 2017  |  IMI  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Vi får i disse dage en del opkald fra medlemmer, som skal skifte job, og derfor gerne vil vide, hvad der sker med deres ferietillæg, feriefridage og feriepenge, når de stopper hos en arbejdsgiver


Du får typisk dit ferietillæg på 1 procent udbetalt i april eller maj måned, hvis du har ferie med løn. Hvis du fratræder din stilling, får du 12,5 procent i feriegodtgørelse. Det er inklusiv den ene procent. Hvis du til gengæld har et særligt ferietillæg ifølge din overenskomst eller kontrakt, så tjek reglerne ved fratrædelse. Du kan også tjekke din lønseddel eller ringe til os, så hjælper vi dig med det.

Medlem:

Hej HK, jeg har sagt op, og nu ved jeg ikke, hvad der sker med mine feriepenge. Hvad skal jeg gøre?

Faglig medarbejder:

Du skal starte med at tjekke din sidste lønseddel fra din arbejdsgiver og se, om feriepengene er gjort op. Der vil typisk stå, hvornår du kan se pengene på din feriekonto. Hvis de ikke er nævnt på lønsedlen, kan du spørge din arbejdsgiver, om han eller hun vil gøre dem op. Det har arbejdsgiveren reelt to måneder og syv dage til at gøre. Så hvis du fratræder dit job ved udgangen af juni, skal dine feriepenge senest være indberettet til feriekonto 7. august.

Medlem:

Jamen, jeg skal jo holde ferie nu, kan jeg så ikke få pengene med det samme?

Faglig medarbejder:

Der er faktisk en særlig bestemmelse i bekendtgørelsen om feriekonto om, at hvis man umiddelbart efter fratrædelsen skal holde ferie, så kan man bede arbejdsgiveren om at overføre pengene hurtigst muligt. Og det skal arbejdsgiveren så gøre, så du ikke står uden penge under din ferie. I den slags tilfælde behøver man altså ikke at vente to måneder på sine feriepenge.

Medlem:

I min overenskomst har jeg feriefridage. Mister jeg så dem nu, hvor jeg stopper?

Faglig medarbejder:

Din fritvalgslønkonto skal gøres op, når du fratræder din stilling, og som udgangspunkt skal du have dem udbetalt sammen med din sidste løn, men der kan være forskelle fra overenskomst til overenskomst. Hvis du ikke kan finde det i din overenskomst, er det vigtigt, at du kontakter os.

Der er også det særlige med feriefridagene, at hvis du får et nyt job, hvor du også får feriefridage, så kan du ikke få dem med fra din tidligere arbejdsgiver.

Medlem:

Jamen, jeg har ikke fået nogen nye feriefridage, hvad sker der så?

Faglig medarbejder:

Hvis du ikke har fået nye feriefridage eller bare ikke har nået at afholde dem inden ferieåret er gået, skal du anmode din arbejdsgiver om dem i tidsrummet 1. maj til 20. maj, så får dem med næste lønudbetaling. Hvis du er fratrådt, er der ifølge nogle overenskomster frist til 30. september.

Medlem:

Jeg har feriefridage, men jeg har ingen overenskomst, hvad sker der så med dem?

Faglig medarbejder:

Hvis du ikke har en overenskomst, er udgangspunktet for mange arbejdsgivere, at du bare går glip af dine feriefridage, når du fratræder din stilling. Kig evt. i din kontrakt for at se, om der står noget om det. 

Love og rettigheder Overenskomst Ferie

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem