Ventilator 
Klokken er 14. Solen banker ind af vinduerne, som den har gjort i flere timer nu. For hvert kvarter bliver det bare varmere og varmere, og du stønner ved tanken om, at der er to timer til fyraften og lidt friskere luft.


Kender du det? Det er der mange, der gør. Derfor skriver vi i HK/Privat historien om for meget varme på arbejdspladsen hvert eneste år.

Og det vil vi blive ved med, indtil der kommer faste grænser for, hvor varmt eller koldt det på være på landets arbejdspladser.

Det fastslår Simon Tøgern, der er formand for HK/Privat:

- Det er på tide, at vi får nogle helt konkrete grænser for, hvor varmt eller koldt, det må være på en arbejdsplads. Konkrete grænser vil skærpe Arbejdstilsynets fokus og ret til at udstede bøder og sikre, at arbejdsgiverne tager problemer med for høje eller lave temperaturer alvorligt. Der er ligesom mere på spil, hvis man fx risikerer at skulle give et helt kontor eller en stor gruppe lagermedarbejdere varme- eller kuldefri, fordi man ikke har kunnet sikre ordentlige vilkår, siger han.

Aldrig over 25 °C ved kontorarbejde
Arbejdsmiljøloven siger, at temperaturen skal passe til det arbejde, der udføres, men ikke noget om, hvor høj eller lav temperaturen skal være. I Arbejdstilsynets vejledning står der bare, at temperaturen bør være mellem 20 °C og 22 °C, og at den ikke bør ikke overstige 25 °C.
Men vejledningen bruges ikke for alvor til at komme efter arbejdsgivere, der ikke gør noget ved for høje eller lave temperaturer.  

Indtil det er sket, kan du akut holde dig til listen med de gode råd her. Og husk endelig også at sørge for, at du og kollegerne får noteret alle varmeproblemerne ned, mens de er der. Så har I nemlig mulighed for at få generne beskrevet i APV’en (arbejdspladsvurderingen). Det kan ellers være svært at huske på andre tider af året, når det danske gennemsnitsvejr er tilbage.

7 tips til at overkomme sommervarmen på jobbet

Af Jesper Pedersen
1. Sørg for at have let og løstsiddende tøj på. Gerne af bomuld. 
2. Drik masser af vand. Arbejdsgiveren har ansvaret for, at du har adgang til rigeligt og køligt drikkevand. Normalt anbefales det at drikke mindst 1,5 liter vand igennem en hel dag, men der kan være behov for mere i sommervarmen.
3. Skærm af for solen. Vær særligt opmærksom på det, hvis I har store glasfacader eller mange vinduer. Det er desuden en god idé at rulle gardiner eller persienner ned, når arbejdsdagen er slut, så I ikke møder ind til en sauna. 
4. Luft ud med jævne mellemrum - fx hver gang, der er møde eller pause. Undgå dog at lufte ud midt på dagen, hvis nogle af dine kolleger har pollenallergi.

5. Husk at slukke lyset, når det ikke er nødvendigt, så det ikke afgiver unødvendig varme. 

6. Sæt computere og andre maskiner til at gå i dvale, eller sluk helt for dem, når de ikke bliver brugt. Så afgiver de mindre varme. 
7. Hold pauser i lokaler med lavere temperatur eller udendørs i skyggen. Det samme gælder for møder og telefonopkald, hvis I har mulighed for det. 

Kilde: Heidi Lisette Bille, arbejdsmiljøkonsulent i HK/Privat