Når du arbejder i Elgiganten, skal du også huske at sælge dig selv – ikke bare de varer, der står på hylderne.

Vidste du, at…

…77% får en lønstigning efter en lønsamtale? Det viser en tidligere rundspørge blandt HK Handels medlemmer.
Med andre ord: Fortæl din chef om dine succeser, når de opstår i løbet af arbejdsdagen. Det skal nemlig helst ikke være til lønsamtalen, at din overordnede hører om dine succeser første gang. Lønforhandlingen foregår året rundt – og det er altid vigtigt, at du har fokus på din løn og holder fast i, at du skal have en lønsamtale.

 

Ifølge HK Handels seneste lønstatistik er gennemsnitslønnen for ansatte i Elgiganten 23.051 kr. Chefer lidt mere – øvrige medarbejdere lidt mindre. Gennemsnitslønnen for hele handelsbranchen er 25.771 kr.

 

Illustration: Tone Thoresen/Koalitionen.dk

 

Vil du gerne have en højere løn, får du her seks gode råd til din næste lønsamtale.

Guide: Sælg dig selv – og 5 andre tip, der kan give dig en højere løn

 

  • 1

    Sælg dig selv

    En god lønforhandling er ikke kun en årlig begivenhed på chefens kontor. Den foregår alle årets 365 dage. Husk at sælge dine succeser i det daglige. Gør det eventuelt sammen kollegerne, og skab jer en god fælles tradition for at fejre hinandens succeser.

  • 2

    Forbered dig

    Find ud af, hvad der gør dig særlig god – og tal evt. med din tillidsrepræsentant om det. Er du fantastisk god til at øge mersalget? Yder du en særlig god kundeservice? Har du et stort produktkendskab? Er du god til at få bestilt de rigtige varer hjem? Hav løbende fokus på dine succeser. Udvælg 3 emner, hvor du gør en forskel, og hav dem klar til lønsamtalen.

  • 3

    Spørg din chef, hvad der skal til

    Kan du ikke få den ønskede lønstigning nu, så spørg ind til, hvad der skal til for, at du får mere i løn, og lav så en aftale om at mødes igen om fx et halvt år. OBS: Din løn stiger automatisk hvert år – det er skrevet ind i overenskomsten – men det skal ikke være en undskyldning for, at du ikke får et højere personligt tillæg.

  • 4

    Snak om lønnen

    Tal åbent med dine kolleger om løn. Det er fuldt lovligt. Erfaringen viser, at der, hvor man taler åbent om lønnen, stiger lønnen mest. Brug også lønstatistikken på hk.dk, så du kender niveauet for jobfunktioner som din.

  • 5

    Du skal forhandle din løn hvert år

    Insister på at få en lønsamtale mindst én gang om året, så du sender et signal om, at du tager dine lønforhold seriøst. Så gå ind til chefen hvert år, uanset om det går godt eller dårligt i virksomheden, og bed om lønforhøjelse, så I vænner jeres chef til, at I forventer en årlig lønstigning, og lønforhandlingen bliver nemmere og nemmere for hver gang, I tager den.

  • 6

    Tænk i alternativer

    Hvis du ikke kan få en lønstigning på 1.000 kroner om måneden, hvad kan du så forhandle dig frem til? Kunne det være en efteruddannelse? Højere personalerabat? Betalt frokostpause? Ekstra feriedag? Fri telefon? Udvidet fri under barns sygdom. Kun din fantasi sætter grænser.

  •  

HK Handels lønstatistik

Tallene i denne artikel er baseret på HK Handels lønstatistik. Lønstatistikken blev gennemført i efteråret 2017. Husk at være med i næste lønstatistik. Du vil blive inviteret i 4. kvartal 2018.
 
Vil du se lønstatistikken for hele handelsbranchen? Find den her

HER KAN DU FÅ HJÆLP INDEN LØNSAMTALEN

Inden en lønsamtale er det vigtigt, at du forbereder dig, så du har dine argumenter i orden – og det kan du gøre på forskellige måder:

> Det kan din tillidsrepræsentant gøre for dig:
Hvis du har en tillidsrepræsentant, kan hun medvirke til din samtale. Hun er din nærmeste kontakt til din fagforening, og hun kender samtidig til din arbejdsplads og jeres løn og arbejdsvilkår, så hun er ofte god til at guide dig til at tage næste skridt.
 
> Det kan HK Handel gøre for dig: Som medlem af HK Handel kan du bestille en samtale med HK Handels løncoach. Du sender en sms til 1919 med teksten ”HKLØN”. Så ringer vi dig op. Husk at bestille din samtale mindst en uge inden din lønforhandling.