Når du arbejder i Matas, skal du huske også at sælge dig selv – udover de produkter, der står på hylderne. Med andre ord: Fortæl din chef om dine succeser, når de opstår i løbet af arbejdsdagen. Det skal nemlig helst ikke være til lønsamtalen, at din chef hører om dine succeser første gang. Lønforhandlingen foregår året rundt – og det er særligt vigtigt, at du har fokus på din løn og får en lønsamtale, når du arbejder i Matas.

 

Vidste du, at…

…77% får en lønstigning efter en lønsamtale? Det viser en tidligere rundspørge blandt HK Handels medlemmer.
Er du faglært butiksekspedient i Matas, vil din løn nemlig i gennemsnit være 6 % lavere end lønnen for faglærte butiksekspedienter i resten af handelsbranchen. Ifølge HK Handels nyeste lønstatistik er gennemsnitslønnen for faglærte butiksekspedienter i Matas nemlig 21.621 kr. Samme løn for faglærte butiksekspedienter i resten af handelsbranchen er 22.921 kr.

 

Sådan fordeler lønningerne sig, alt efter hvor meget ansvar du har:

Illustration: Tone Thoresen/Koalitionen.dk

Gennemsnitslønnen for alle ansatte i Matas er ifølge HK Handels lønstatistik 21.878 kr. Vil du gerne have en højere løn, får du her seks gode råd til din næste lønsamtale.

Guide: Sælg dig selv – og 5 andre tip, der kan give dig en højere løn

 • 1
  Sælg dig selv

  En god lønforhandling er ikke kun en årlig begivenhed på chefens kontor. Den foregår alle årets 365 dage. Husk at sælge dine succeser i det daglige. Gør det eventuelt sammen kollegerne, og skab jer en god fælles tradition for at fejre hinandens succeser.

 • 2
  Forbered dig

  Find ud af, hvad der gør dig særlig god – og tal evt. med din tillidsrepræsentant om det. Er du fantastisk god til at øge mersalget? Yder du en særlig god kundeservice? Har du et stort produktkendskab? Er du god til at få bestilt de rigtige varer hjem? Hav løbende fokus på dine succeser. Udvælg tre emner, hvor du gør en forskel, og hav dem klar til lønsamtalen.

 • 3
  Spørg din chef, hvad der skal til

  Kan du ikke få den ønskede lønstigning nu, så spørg ind til, hvad der skal til for, at du får mere i løn, og lav så en aftale om at mødes igen om fx et halvt år. OBS: Din løn stiger automatisk hvert år – det er skrevet ind i overenskomsten – men det skal ikke være en undskyldning for, at du ikke får et højere personligt tillæg

 • 4
  Snak om lønnen

  Tal åbent med dine kolleger om løn. Det er fuldt lovligt. Erfaringen viser, at der, hvor man taler åbent om lønnen, stiger lønnen mest. Brug også lønstatistikken på hk.dk, så du kender niveauet for jobfunktioner som din.

 • 5
  Du skal forhandle din løn hvert år

  Insister på at få en lønsamtale mindst én gang om året, så du sender et signal om, at du tager dine lønforhold seriøst. Så gå ind til chefen hvert år, uanset om det går godt eller dårligt i virksomheden og bed om lønforhøjelse, så I vænner jeres chef til, at I forventer en årlig lønstigning, og lønforhandlingen bliver nemmere og nemmere for hver gang, I tager den.

 • 6
  Tænk i alternativer

  Hvis du ikke kan få en lønstigning på 1.000 kroner om måneden, hvad kan du så forhandle dig frem til? Kunne det være en efteruddannelse? Højere personalerabat? Betalt frokostpause? Ekstra feriedag? Fri telefon? Udvidet fri under barns sygdom? Kun din fantasi sætter grænser.

HK Handels lønstatistik

Tallene i denne artikel er baseret på HK Handels lønstatistik. Lønstatistikken blev gennemført i efteråret 2017. I alt 97 Matas-ansatte deltog i lønstatistikken. Husk at være med i næste lønstatistik. Du vil blive inviteret i 4. kvartal 2018.
 
Vil du se lønstatistikken for hele handelsbranchen? Find den her

HER KAN DU FÅ HJÆLP INDEN LØNSAMTALEN

Inden en lønsamtale er det vigtigt, at du forbereder dig, så du har dine argumenter i orden – og det kan du gøre på forskellige måder:

> Det kan din tillidsrepræsentant gøre for dig:
Hvis du har en tillidsrepræsentant, kan hun medvirke til din samtale. Hun er din nærmeste kontakt til din fagforening, og hun kender samtidig til din arbejdsplads og jeres løn og arbejdsvilkår, så hun er ofte god til at guide dig til at tage næste skridt.
 
> Det kan HK Handel gøre for dig: Som medlem af HK Handel kan du bestille en samtale med HK Handels løncoach. Du sender en sms til 1919 med teksten ”HKLØN”. Så ringer vi dig op. Husk at bestille din samtale mindst en uge inden din lønforhandling.