Pas på med dine opslag på Facebook

Billeder fra virksomhedens julefrokost eller nedladende kommentarer om virksomheden er no go på Facebook. Illustration: Llustra

 

Kommentar til penis-artikel endte i bortvisning
En mandlig rejseleder ansat i Bravo Tours blev i august 2015 bortvist efter en Facebook-kommentar til artiklen ”Ubehagelig oplevelse i ferien: Massør lagde sin penis i min hånd” på Ekstra Bladets Facebook-side. ”Jeg har de sidste tre år haft et privat tæskehold til at tage sig af disse modbydelige episoder”, havde rejselederen blandt andet skrevet. Selv om rejselederen forklarede, at det var ment som sjov, vurderede retten i maj 2017, at der var tale om illoyalitet, da Bravo Tours var blevet forbundet med selvtægt og vold, og fandt bortvisningen berettiget. Rejselederen skulle endvidere betale 45.000 kr. i sagsomkostninger til Bravo Tours.

Sarkastisk kommentar endte med fyring
En mandlig fitnessinstruktør ansat i Fitness World blev i januar 2012 afskediget som følge af en sarkas-tisk kommentar til en kollegas Facebook-opslag. I kommentaren lavede han sjov med, at lydniveauet i fitnesscentret var blevet sænket og nu kunne sammenlignes med et yogacenter. ”Jeg er sikker på, I vil opnå succes hos alle andre end medlemmerne og instruktørerne”, skrev han blandt andet som reaktion på andre kolleger, der også havde kommenteret opslaget. Manden var den eneste af kollegerne, der blev afskediget. Sagen endte i et forlig, hvor manden fik 55.000 kroner i godtgørelse. Med til historien hører også, at fitnessinstruktøren tre måneder før afskedigelsen havde fået en skriftlig advarsel, blandt andet for at komme for sent samt forhold omkring hans person.

Afskediget for vredt opslag om trælse kunder
En kvindelig bankansat og tillidsrepræsentant blev i januar 2013 opsagt på baggrund af et Facebook-opslag, hun havde skrevet mellem jul og nytår. ”Ferie! Gid fanden havde folk, der kommer i tanke om indskud på børneopsparingen og pensioner den sidste bankdag i året! Der er fucking 364 andre dage i året, hvor du kan ringe om det!”, stod der i opslaget, som kvinden slettede dagen efter. Hendes arbejdsgiver fik dog alligevel nys om det og mente, at kvinden havde udvist grov illoyalitet og pligtstridig adfærd. Sagen endte i retten, der ikke mente, at en opsigelse var berettiget. Parterne nåede til enighed om en godtgørelse på 295.000 kroner - knap otte måneders løn.

Bortvist for Facebook-opslag om arbejdsgiver
En sikkerhedsvagt i et vagtfirma blev i april i 2009 bortvist efter en række Facebook-opslag. ”Overvejer at sige fuck det hele og lade dem vinde deres hetz i første omgang!!”, ”Nam nam… Ville da være noget andet end at være støvkost i (firmaets navn)”, ”Det er slut, grænsen er nået og der er erklæret krig”, ”Game over, (firmaets navn)”, havde hun blandt andet skrevet. Det satte virksomheden i et dårligt lys og var et brud på loyalitetspligten, mente hendes arbejdsgiver, hvilket retten gav medhold i. En bortvisning var dog ikke berettiget, og kvinden modtog en godtgørelse på knap 112.000 kroner.