Hold dig fra Facebook, hvis du er sygemeldt

Er du aktiv på Facebook, mens du er sygemeldt, så risikerer du, det bliver misforstået på arbejdspladsen. Illustration: Llustra

 

Kan du tage ud og se din søn spille fodboldkamp, mens du er sygemeldt? Kan du med en stresssygemelding i bagagen tage på strandferie i Sydspanien?


Tja, jo, måske.

Kan det skabe problemer og splid blandt dine chefer og kolleger, hvis du gør det, og de samtidig kan følge med fra sidelinjen eller strandkanten på Facebook eller et andet socialt medie?

Helt sikkert.

Sådan er budskabet fra Klara Elizabeth Hoffritz, der er advokat i HK/Privat og har set flere sager, hvor en sygemelding og synlighed på Facebook tilsammen har udviklet sig til en farefuld cocktail.

- Som sygemeldt er din primære opgave at sørge for, at dit helbred forbedrer sig. Altså at du ikke foretager dig noget, som forsinker din helbredelse. Her tror jeg, at de fleste har et billede af, at det handler om, at man bliver hjemme og ikke foretager sig det, man normalt ville gøre. Men sådan behøver det altså ikke at være, siger Klara Elizabeth Hoffritz.

Det er der for så vidt ikke noget nyt i. Men udbredelsen af de sociale medier, hvor dit privatliv på en helt anderledes måde er synligt for dine kolleger og måske endda din chef, kan skabe uheldige situationer.

- Det kan meget let støde chefen eller kollegerne, hvis de kan følge med i en sygemeldts hyggelige aktiviteter, mens de fx selv oplever, at de er nødt til at løbe hurtigere for at få dagligdagen til at hænge sammen på arbejdspladsen, konstaterer Klara Elizabeth Hoffritz.

- Derfor kan det for din egen skyld være en rigtig god idé at holde lav profil med, hvad du foretager dig under en sygemelding, selv om du ikke foretager dig noget juridisk forkert.

Du kan havne i bad standing
For kollegerne kigger i stort omfang med i dine private gøremål, hvis du lægger dem på Facebook. 85 procent af de HK/Privat-medlemmer, som har en profil på Facebook, er venner med en eller flere kolleger. Mens mere end hver fjerde er venner med deres nærmeste chef. Det viser en undersøgelse blandt 1.208 medlemmer, som Epinion har lavet for HK/Privat.

Ét af de medlemmer - som ønsker at være anonymt - er en mand, som selv har oplevet en kollega, som under en stresssygemelding lagde feriebilleder af glade familiemedlemmer, eksotiske drinks og solbeskinnede udsigter på Facebook. Det var ”usmageligt”, syntes han.

- Jeg ved godt, at når man tager på ferie i sådan en situation, så er det for at få det bedre. Men jeg synes bare ikke, at det var i orden. Sygdom er jo som udgangspunkt en privatsag, men i det her tilfælde blev det i stedet det stik modsatte. Efter min mening var det mangel på respekt for såvel arbejde som kolleger. Min kollega burde i stedet have holdt igen, fordi vi andre måtte jo knokle endnu mere, mens vedkommende var væk, siger medlemmet.

Episoden viser ifølge Klara Elizabeth Hoffritz med al ønskelig tydelighed, hvilke følelser der er på spil kolleger imellem. Igen, uanset om den stressramte kollega har foretaget sig noget i strid med reglerne eller ej.

- Det er jo meget ofte en gråzone. Især med stress. Har du brækket hånden, kan de fleste se det rimelige i, at du tager i sommerhus med familien. Men hvad med stress? Mange læger ville sandsynligvis mene, at en ferie er fremmende for en stressramts helbred, siger Klara Elizabeth Hoffritz.

- Pointen her er bare, at du med opslag risikerer at støde dine kolleger eller chefer. Og vi ved, at det kan få flere konsekvenser for din ansættelse. Du risikerer at sætte dig i en slags bad standing. Måske bliver du forbigået ved næste lønforhandling, eller måske er der større risiko for, at det er dig, der bliver fyret i den næste fyringsrunde.

Læs flere detaljer om dos and don’ts under en sygemelding

 

Sådan undgår du at blive tagget på facebook

Hvis du vil undgå at blive tagget i et opslag eller billede på Facebook, skal du ændre dine Facebook-indstillinger.
Det gør du sådan her:
  • Åbn Facebook, og klik på den nedgående pil yderst til højre i det blå felt i toppen.
  • Klik på ”Indstillinger”.
  • Klik på ”Tidslinje og tagging” i menuen til venstre.
  • Under punktet ”Vil du gennemgå opslag, du er tagget i, inden opslaget vises på din tidslinje?” vælger du ”Aktiveret”.
Fremover skal du så godkende et tag, før det vises på din tidslinje. Vær dog opmærksom på, at tagget stadig kan ses andre steder, for eksempel af venner til personen, der taggede dig. Det kan fjernes manuelt ved at klikke på de tre prikker øverst i højre hjørne af det pågældende opslag. Herefter klikker du på ”Fjern tag”.