
Lønsamtalen behøver ikke kun at handle om løn. Hvis du ikke kan få en forhøjelse i kroner og ører, er der måske noget andet, du godt kunne tænke dig.
Illustration: Tone Thoresen / Koalitionen.dk
Ifølge HK Handels overenskomster er din løn en individuel vurdering, da den skal give udtryk for din:
- Indsats
- Kvalifikationer
- Dygtighed
- Jobfleksibilitet
- Indhold og ansvar i din stilling
- Eventuel uddannelse, du har taget
Det er de objektive kriterier, din løn skal afspejle, og det er også her, du fx kan argumentere for, hvor du er særlig stærk eller har gjort dig positivt bemærket.
Din grundløn får du - groft sagt - for at møde på arbejde. Dit tillæg får du for de kompetencer, du har.
Har du ikke haft en lønsamtale indenfor det seneste år?
Så er det på tide at gøre noget ved det, for du er igennem din overenskomst sikret en lønsamtale mindst en gang om året.
Din chef skal tage initiativet til samtalen, men gør han eller hun det ikke, kan du selv bede om den.
- Fornuftige arbejdsgivere ved, at lønsamtalen ikke kun er til gavn for medarbejderen. Det er også et ledelsesredskab til at få bedre medarbejdere. Vi oplever ofte, at arbejdsgivere, der tidligere har været modstandere af lønsamtalen, efterfølgende synes, det er fantastisk, når de først får det gjort. Det giver dem et godt overblik over potentialer og ressourcer blandt medarbejderne, siger faglig chef i HK Handel, Kim Jensen.
Hvis din chef afviser en lønstigning, er samtalen en mulighed for at snakke om, hvad du kan forbedre inden næste samtale.
- Hvis der virkelig ikke er noget at komme efter, har du i det mindste krav på at vide, hvad du kan forbedre til næste års lønsamtale, så du evt. kan få en lønstigning der. Og kommer lederen ikke selv ind på det, må du spørge, hvad du kan gøre bedre, siger Kim Jensen og fortsætter:
- Man skal ikke tage et nej for et nej. Vi har mange eksempler på, at lønforhandling godt har kunne betale sig, også selvom udgangspunktet fra chefen var, at ”der er ikke noget at komme efter”.
3 spørgsmål, du kan tage med til din lønsamtale
-
1
"Hvad skal jeg gøre inden næste samtale?"
Spørg din chef, hvad der skal til, for at du kan få den ønskede lønstigning på et senere tidspunkt. Tag en snak om konkrete områder, du kan tage fat i, så I begge er helt klar på, hvilken retning du skal sætte i dit arbejde.
-
2
"Hvornår holder vi næste samtale?"
Spørg din chef, hvornår I mødes igen til en snak om det, I er blevet enige om. Det kan fx være et halvt år efter første samtale, så der har været tid til at vise, hvordan du har handlet på det, I har aftalt.
-
3
"Hvis ikke der er råd til en lønstigning, hvilken løsning kan vi så finde?"
Samtalen behøver ikke være slut, fordi du har fået nej til et tillæg til din løn. En lønstigning behøver ikke være i kroner og ører, men kan også være i andre goder. Måske vil du gerne have efteruddannelse, højere personalerabat, betalt frokostpause, ekstra feriedage, mere fri ved børns sygdom eller lignende. Tænk over, hvad der kunne hjælpe dig i dit arbejdsliv, og kom gerne selv med realistiske bud på en alternativ løsning.
TIP!
"Jeg ville gerne - men det er ude af mine hænder"
Siger din chef, at der ikke er økonomi til det, eller det ikke er hans eller hendes beslutning, skal du bede om at tale med den, der har kompetence til at tage beslutninger i din lønforhandling.
få hjælp af HK Handels løncoach
Som medlem af HK Handel kan du få en gratis snak med en løncoach, hvis du står overfor en lønsamtale med din chef. Send en sms til 1919 med teksten HKLØN. Så ringer løncoachen dig op på det nummer, du har skrevet fra.
Du skal regne med, der kan gå et par dage, før løncoachen ringer. Derfor er det en god idé, hvis du sender din sms mindst en uge før, du skal til lønforhandling.
Er din chef fuld af undskyldninger?

Sidste år samlede vi nogle af de underligste undskyldninger for manglende lønforhøjelser, som handelsansatte har hørt fra deres chefer.
Se flere på Facebook.
Se også: