Julebord

Atmosfæren på arbejdspladsen er præget af forventningens glæde forud for den årlige julefrokost, hvor vi skal spise god mad og komme hinanden ved i festligt lag. Men måske hælder du mod at melde afbud af den ene eller anden grund. Derfor kan det sætte dig i et dilemma, hvis der hersker en forventning om, at alle medarbejdere skal med til julefrokosten.

I en webundersøgelse blandt 782 medlemmer har knap hver tredje svaret, at de oplever en udtalt eller uudtalt forventning fra ledelsen side om at deltage i julefrokosten.

Da Jeannette, hvis fulde navn er redaktionen bekendt, meldte ud, at hun ikke kommer, mødte hun panderynker og modtog en stikpille fra chefen.

- Han forstår og accepterer ikke, at man fravælger det. Han synes, at man er kedelig.
Jeannette har ikke lyst til at deltage i julefrokosten på arbejdspladsen, fordi det ifølge hende kun handler om at hælde alkohol indenbords, og kollegerne drikker sig mere fulde, end hvad godt er.

- Folk ændrer sig meget, når de drikker. Det observerer jeg, fordi jeg altid er ved mine fulde fem. Nogle bliver ondskabsfulde, og andre bliver sjofle, fortæller hun.

René, som vi også kender efternavnet på, er en af dem, der har tænkt sig at tage med til julefrokosten.

- Det er en af de få muligheder, der er, for at have det sjovt med kollegerne uden for arbejdspladsen, så det prioriterer jeg, siger han.

René mærker også en uudtalt forventning fra sin chef om, at medarbejderne skal deltage i julefrokosten, men i modsætning til Jeannette understreger han, at afbud ikke skaber sure miner fra lederen.

- Han synes bare, at det er ærgerligt.

Julefrokosten skaber rum for andre samtaler

June Halvorsen, som er arbejdsmiljøkonsulent hos HK/Privat, mener, at det er en god idé at prioritere arbejdspladsens julefrokost.

- Sådan et uformelt arrangement kan være med til at skabe et godt fællesskab. Det er en anledning til at tale med kollegerne på en anden måde, tale med andre, end du gør til hverdag, og se din leder i et andet lys.

Sig det, som det er
Men du skal ikke troppe op blot for at glæde din leder eller kolleger. Der kan være nogle reelle årsager til, at du ikke deltager, anerkender June Halvorsen. Fx hvis der er noget i dit privatliv, som fylder i hovedet, eller hvis der er nogle omstændigheder på arbejdspladsen, som har skabt en trykket stemning.

I tilfælde af, at det forholder sig sådan, er arbejdsmiljøkonsulenten fortaler for, at du ikke pakker det ind.

- Du skal sige det, som det er. Være ærlig om dine overvejelser og gøre det klart, at det ikke handler om, at du ikke bryder dig om din leder eller kolleger, siger hun og tilføjer:

- Giv udtryk for, at du synes, at det er skønt, at de skal hygge sig sammen til julefrokosten. Og evt. kan du tilbyde at tage tømmermænds-kage med om mandagen eller finde på noget andet.

Tal med din leder
Hvis der er en risiko for, at din manglende deltagelse til julefrokosten skaber murren i krogene, kan du sagtens italesætte det forventningspres, du føler, over for din leder, fastslår June Halvorsen.

- Det er lederens ansvar at være lydhør over for dine bevæggrunde og udvise forståelse. Det må og skal ikke eskalere til en konflikt. I så fald er det udtryk for dårlig ledelse.

Der er ikke noget, der tyder på en faldende opbakning til julefrokosterne rundt omkring på HK’ernes arbejdspladser.

Tværtimod vidner undersøgelsen om, at næsten tre ud af fire af jer ikke vil gå glip af muligheden for at feste med dem I går op og ned af hver dag.

Herfra skal lyde ønsket om en god julefrokost til alle jer, der skal af sted.

Kan din arbejdsgiver beordre dig til at deltage i julefrokosten?

Hvis det foregår i arbejdstiden, så i princippet ja. Din arbejdsgiver bestemmer nemlig, hvad du skal bruge din arbejdstid på. Det bør dog være muligt at aftale, at du arbejder eller afspadserer i stedet. Hvis det ikke foregår i arbejdstiden, så har du som udgangspunkt ikke pligt til at tage med - med mindre du får at vide, at det ikke er frivilligt. I langt de fleste tilfælde giver det sig selv, men hvis det ikke bliver meldt ud, når virksomheden inviterer til fester, arrangementer mv., og du er i tvivl, bør du derfor altid spørge, om det er frivilligt at deltage. Hvis det ikke er frivilligt, så er det arbejdstid, og så må du udligne tidsforbruget som sædvanligt.  
Kilde: Klara Elisabeth Hoffritz, advokat i HK/Privat