Er du klar til seniorordning

Vil du gerne have mere tid til dig selv, så overvej en seniorordning. Foto: Colourbox

 

På mange af HK/Privats landsoverenskomster kan du vælge at gå på seniorordning, når der er 5 år til, at du bliver folkepensionist. Har du planer i den retning, så vær opmærksom på, at fristen for at lave en aftale om seniorordning for det kommende år er 1. april.

Du kan holde op til 32 seniorfridage. Du kan finansiere seniordagene på følgende måder:

  • Konvertering af pensionsbidrag minus administrationsomkostninger og forsikringer. Indbetalingen på din pensionsordning svarer typisk til 12 % oveni din løn. Kontakt dit pensionsselskab for at høre, hvor meget du har tilbage, når administrationsomkostninger og forsikringer er betalt.
  • Indbetalingen på din fritvalgskonto, som pr. 1. marts 2019 svarer til 4 % oveni din løn.
  • Har du været så forudseende at gemme feriefridage, kan du også bruge dem til at finansiere din seniorordning. Overenskomsten giver nemlig ret til, at du allerede fem år, før du kan gå på seniorordning, kan spare den 6. ferieuge op og gemme dem til din seniorordning. I alt 25 dage.

- Vælger du at bruge din pensionsindbetaling på seniordage, så betyder det selvfølgelig, at der kommer færre penge ind på pensionsopsparingen. Til gengæld kan du blive længere på arbejdspladsen, selv om du måske ikke har de samme kræfter som tidligere. Og den manglende pensionsindbetaling vil hurtigt blive tjent ind ved, at du lægger flere arbejdstimer, forklarer Simon Tøgern, formand for HK/Privat.

Er du deltidsansat, beregnes din ret til at holde seniorfri i forhold til antallet af timer, du arbejder.

Du kan også vælge at holde seniorfridage uden at finansiere dem.

Ugentlige seniordage eller længere perioder
Du aftaler selv med din arbejdsgiver, hvordan seniordagene skal afvikles, men du har ret at placere dem som en ugentlig seniordag.
I kan også aftale, at du samler dagene til længere perioder, eller at de bruges til at korte den daglige arbejdstid ned. Men modsat en ugentlig seniordag, som er en ret, så skal du i de andre tilfælde have din arbejdsgiver med på, at det er en god idé.

Kontakt eventuelt din HK-afdeling for at få hjælp og sparring, inden du tager snakken med din arbejdsgiver. Ring tlf. 70 11 43 43.

Nyttige links om seniorliv
Industriens Pension
Faktaark om seniorordningen

Pension for Funktionærer
Gå til PFF

PensionDanmark
Se muligheder som seniorer

Sampension
Gå til Sampension

PKA, lægesekretærer
Læs mere om PKA

Vigtigt: Har du indgået en aftale om seniorordning, er aftalen som udgangspunkt bindende, men du kan vælge at ændre betingelserne for ordningen hvert år senest d. 1. april. Du har også ret til at ophæve aftalen, hvis du finder ud af, at en seniorordning alligevel ikke er noget for dig.

 

tjek din overenskomst

Er du i tvivl om, hvilken overenskomst der gælder for dig, eller om du er omfattet af en overenskomst? Det kan du tjekke ved at logge ind på mithk.dk. Er der overenskomst på din arbejdsplads, finder du et link til overenskomsten i ”Anbefalede værktøjer”.

Ved du, at du arbejder på en landsoverenskomst, så find den i listen her
Er du ikke omfattet af en landsoverenskomst, men af en anden overenskomst, som måske kun gælder din arbejdsplads, så tjek selv, hvilke muligheder din overenskomst giver dig, når du nærmer dig pensionsalderen.