Fri grundlovsdag

Skal du passe dit arbejde som normalt onsdag den 5. juni, hvor Danmark fejrer sin grundlov, eller kan du tage i hvil i hængekøjen eller lænestolen?


Grundlovsdag er ikke en helligdag. Og dermed heller ikke en fridag for alle danskere. Om du har fri afhænger i første omgang, om du er dækket af en overenskomst.

Siden 2010 har grundlovsdag været en lønnet fridag i stort set alle HK/Privats landsoverenskomster. Du har imidlertid ikke ret til en hel fridag, hvis du er dækket af overenskomsterne med Dansk Kiropraktorforening (en halv fridag) eller Dansk Tandlægeforening (ret til frihed fra og med klokken 12.00).


Spørg din arbejdsgiver, om du har fri
Er du ikke dækket af en landsoverenskomst, kan du stadig godt have ret til at holde fri grundlovsdag. Det kan være en del af en særoverenskomst, lokalaftale, personalehåndbog eller din ansættelseskontrakt. Så husk at spørge din arbejdsgiver, hvis du er i tvivl.

Skulle du blive mødt med påbud om at arbejde på en overenskomstsikret fridag – altså fx 5. juni 2019 – så svarer det til at arbejde på en søndag med de tillæg, du evt. må have ret til.

Uanset om du skal arbejde eller ej, så er der i øvrigt rigeligt at lave den 5. juni i år. Der er både folketingsvalg, og det er fars dag.


find din overenskomst

Du kan finde din overenskomst og læse mere om blandt andet fridage ved at logge på mitHK  og klikke på ’Min overenskomst’.

Log på mithk

Historien om grundlovsdag

Danmark har ikke en decideret nationaldag – grundlovsdag er det tætteste, vi kommer.

Dagen markerer, at den første Danmarks Riges Grundlov blev underskrevet 5. juni 1849 af Frederik VII. Siden er grundloven blevet ændret flere gange – senest i 1953.

Allerede i de første år efter vedtagelsen blev dagen den 5. juni markeret med grundlovsfester og friluftsmøder og senere politiske møder opdelt efter, hvor man politisk stod i forhold til ændringer af grundloven.

Frem til 1975 var grundlovsdag faktisk en lovbestemt halv fridag. Men sådan er det altså ikke længere, hvor det er din overenskomst eller ansættelseskontrakt, som afgør, om du har helt eller delvist fri.