HK Privats formandsskab

Foto: Jeppe Carlsen

Det er mindre end en time siden, at Simon Tøgern og Anja C. Jensen til stående applaus har kunnet lade sig fejre som henholdsvis genvalgt og nyvalgt til at danne HK Privats lederskab. Simon Tøgern som formand - en post, han har bestridt siden 2011 - og Anja C. Jensen som den nye næstformand.
Nu står de under en parasol i drypregn uden for hotel Comwell i Kolding og sætter de første ord på indtrykkene og ikke mindst det videre arbejde oven på tre begivenhedsrige dage til HK Privats 4. kongres 8.-10. september.

Hvad har gjort særligt indtryk på jer ved denne HK Privat-kongres?

Simon Tøgern: Noget, der virkelig har slået mig, er, at kongressen i den grad har demonstreret sektorens mangfoldighed i forhold til alle dem, som har præget debatten. Lige fra de allermest erfarne tillidsrepræsentanter, de helt unge, som aldrig har betrådt talerstolen før, medlemmer med udenlandsk baggrund og nogle, som har italesat udfordringer ved at have en bestemt seksualitet. Den mangfoldighed ved en kongres kan vi godt være lidt stolte over.

Anja C. Jensen: Jeg synes også, at vi har set et bevis på, at man i så stor en forsamling godt kan være uenige og alligevel blive enige. Jeg tror ikke, at der er nogen, som går herfra og tænker, at de har tabt eller er blevet kørt over. Og så har det været meget givende, at så mange har delt meget personlige historier fra deres hverdag fra talerstolen.

Er der nogle temaer, som har fyldt mere for de delegerede, end i på forhånd havde regnet med?

Simon Tøgern: Ja, jeg er overrasket over, at ligeløn, ligestilling og seksuel chikane har fyldt så meget, som det gjorde.

Anja C. Jensen: Og det er jeg simpelthen så glad for. Og ikke mindst stolt over på vores organisations vegne. For det er virkelig noget, jeg bærer med mig som en af mine absolutte kæpheste. Det ser jeg som et tegn på, at vi nu virkelig har fået hul på posen, og det har vi et ansvar for at få båret videre.

Simon Tøgern: Der er ingen tvivl om, at vi har arbejdet for lidt med lønarbejdet - og dermed også ligeløn. Vi har en rigtig velunderbygget lønstatistik, som vi sagtens kan være stolte af, men vi skal rent fagligt arbejde mere direkte med at sikre medlemmernes løn og bekæmpe uligeløn.

Anja C. Jensen: Ja, for det skal ikke bare være en parole, vi går rundt og siger. Vi skal også gøre noget ved det. Jeg kommer fra et forbund (som specialkonsulent i Kost og Ernæringsforbundet, red.), hvor vi og jeg har været med til at sætte løn i fokus via vores uddannelser og generelle indsats, og det arbejde glæder jeg mig til at bære videre over i HK. For det er altså også helt vildt vigtigt, hvad vi får i løn.

Hvad er nogle af de første større ting, i skal kaste jer over som det nye formandskab?


Simon Tøgern: Først og fremmest skal vi have fordelt rollerne imellem os. Men derudover er vi allerede i gang med opspillet til overenskomstforhandlingerne i 2020, som selvfølgelig kommer til at fylde rigtig meget. Her håber vi, at andre vil tage vores idé til sig om dobbelt op på fritvalgskontoen, så medlemmerne i endnu højere grad kan vælge mellem, om de vil have mere i løn, mere i pension eller mere frihed. Vi mærker allerede en stor interesse for det.

Anja C. Jensen: Vi har også allerede snakket om, at HK Privat skal i gang med at tage bolden op omkring en folkebevægelse imod stress. Det glæder jeg mig meget til. Derudover er det også værd at hæfte sig ved, at så mange på kongressen her greb den dagsorden, der i øjeblikket er omkring tilbagetrækning. Det er helt oplagt, at vi i HK presser på og kommer til at præge den debat. Så der er masser at tage fat på.


Hvad forventer i af hinanden?

Simon Tøgern: Man er jo ikke ligefrem i tvivl, når Anja er i rummet. Hun udtrykker sine holdninger, så de er klare og ikke til at misforstå. Og så tror jeg også på, at Anja som person har den robusthed og styrke, der skal til for at træde ind og skubbe til noget i et så stort system som vores, hvor der sidder betonhoveder som mig selv, der har været med i 20-30 år. Det er godt for alle organisationer.

Anja C. Jensen: Jeg synes, at Simon er en meget stærk og tydelig formand. Han er en formand, som mange har en holdning til, men som samtidig har en meget bred opbakning, fordi han er en dygtig forhandler, og fordi han i meget høj grad formår at rumme alle, selv han er måske er uenig med nogen. Det er en enormt vigtig styrke som formand: At du er stærk, men samtidig sikrer, at du har dine medlemmer med dig.

Simon Tøgern

- 60 år
- Formand for HK Privat siden 2011
- Tidligere blandt andet formand for HK It, medie & industri Hovedstaden; faglig sekretær i HK København og kredssekretær i Grafisk Forbund
- Uddannet reprokopist 
Simon 

 

Anja C. Jensen 

Anja C. Jensen

- 49 år
- Ny næstformand for HK Privat
- Kommer fra en stilling som specialkonsulent i forhandlingsafdelingen i Kost- og Ernæringsforbundet
- Tidligere blandt andet faglig sekretær i HK Handel Hovedstaden; faglig sekretær i 3F Hotel & Restauration, samt medlem af kommunalbestyrelsen i Frederiksberg Kommune for Socialdemokratiet (2009-2013 og 2015-2018)
- Uddannet receptionist