OK20 Stærkt fag fælles sag

Illustration: Tone Thoresen / Koalitionen.dk

Lige inden juleferien udvekslede HK Handel og Dansk Erhverv overenskomstkrav for butiksområdet. Derefter blev der udvekslet krav på funktionæroverenskomsten for Handel, Viden og Service lige efter nytår. 

På butiksoverenskomsten har arbejdsgiverne stillet en række krav, der vil forringe arbejdsvilkårene for dig og kollegerne. Bl.a. har de foreslået, at:

  • Du skal arbejde flere timer - uden at få mere i løn.
  • Din arbejdstidsplan skal kunne ændres med 2 ugers varsel - i stedet for 4 uger.
  • Fritvalgsordningen skal afskaffes. 

Banen er dermed kridtet op til de næste par måneders forhandlinger, som i sidste ende vil have stor betydning for dit arbejdsliv uanset, om du arbejder i butik, på kontor eller lager.  

Med til forhandlingsbordet har HK Handel også en række krav, der baserer sig på mere end 2.500 forslag fra medlemmerne. 

 

 

  

Vi opdaterer løbende om forhandlingerne, og du kan altid følge med i seneste nyt på hk.dk/ok2020.

Din stemme er vigtig

Når vi har forhandlet en aftale på plads, skal den til afstemningen hos vores medlemmer. 

Som medlem af HK Handel kan du være med til at bestemme resultaterne. Det er rigtig vigtigt, at du stemmer, så vi er sikre på, at resultatet repræsenterer så mange som muligt.

Når vi kommer til afstemningen, vil du få tilsendt mere information. Det er derfor vigtigt, at din e-mail og telefonnummer er opdateret i vores system. Det kan du tjekke på ’Mit HK’.

Hvis du har kolleger, der ikke er medlem af HK Handel, så spred endelig budskabet om, at de stadig kan nå at få indflydelse. Hvis de melder sig ind, får de ikke bare stemmeret, men er også økonomisk sikret i tilfælde af konflikt. I så fald skal man have været medlem af HK Handel i mindst en måned.

På hk.dk/mithk kan du se, hvilken overenskomst du er dækket af.

 

Derfor er OK2020 vigtig

Der er mange ting på spil, når forhandlerne sætter sig til bords og forsøger at nå til enighed om rammerne for dit og andre handelansattes arbejdsliv den næste overenskomstperiode. 

I HK Handel er der en stor tradition for, at overenskomstforhandlingerne skaffer store forbedringer i medlemmernes arbejdsliv.   

I Danmark kan man nemlig ikke slå op i loven og se, hvad du skal have i løn, hvor lang din arbejdstid er, eller hvor meget du skal have i pensionsbidrag. I Danmark er bl.a. disse ting aftalt gennem overenskomster. Det er også det, man kalder 'Den Danske Model'. 

For der er bred enighed om, at aftaler om løn- og arbejdsvilkår klares bedst mellem arbejdsgiverne på den ene side og lønmodtagerne på den anden side, fordi de har mest viden om, hvordan arbejdsmarkedet fungerer.