Grafik af netværk

Uanset om du vil følge med i, hvad der sker inden for dit fag, øse af dine erfaringer inden for dit felt eller undersøge jobmuligheder, så er LinkedIn et godt sted at være. Og får du sat LinkedIn rigtigt op, så får du serveret det ene guldkorn efter det andet i dit feed. Og lige så vigtigt: Du kan få kontakter, som vil være værdifulde for din karriere og dit arbejdsliv.

- En god LinkedIn-profil er målrettet. Dvs. den afspejler, hvad du gerne vil i dit arbejdsliv. Derfor skal du finde ud af, hvilken retning du gerne vil gå i og tilrette profilen efter det. Pas dog på, at din profil ikke bliver for snæver, for så risikerer du, at den ikke bliver set, siger Søren Elholm, der er karrierevejleder ved HK’s Karrieretelefon.

Ud over en god profil skal du opbygge gode kontakter til andre inden for dit fag og din branche. Og du skal gøre dig synlig og tilgængelig for personer, der kan være gavnlige for din faglige og karrieremæssige udvikling. Guiden her hjælper dig godt i gang. Har du brug for yderligere sparring til at gøre din profil endnu bedre, kan du altid ringe til HK’s Karrieretelefon på tlf. 33 30 44 60. Karrieretelefonen har åbent hverdage mellem 13.00 og 16.00.

1. Brug tid på din profil

Profilen er dit visitkort, dit cv og dit netværk på LinkedIn. Derfor skal du bruge tid på at gøre den informativ og indbydende.
Vælg billeder af en ordentlig kvalitet til dit profilbillede og baggrund.

Uddyb din jobtitel med, hvad dit job går ud på og/eller med kompetencer. Fx "kundeservicemedarbejder hos Telegiganten - hvor jeg rådgiver kunder om valg af abonnement".

I din profil er der også et felt, hvor du kan skrive lidt mere om dit job. Brug feltet til at uddybe endnu mere om, hvad dit job indeholder, og hvilke kompetencer du har i spil.
Du skal også oprette og udfylde felter for din tidligere ansættelser. Selv om de måske ikke er relevante i forhold til det job, du har nu, så viser de, at du har erfaring fra andre områder, og at du kan flytte dig arbejdsmæssigt. Udelad dog tjansen hos bageren, da du gik i gymnasiet!

- Tjek jobopslag for at se, hvilke ord dine potentielle arbejdsgivere bruger, og brug dem på din profil. Så er der større sandsynlighed for, at dit navn dukker op, når virksomheder søger efter medarbejdere, og at du får relevante jobopslag, siger Søren Elholm.

Vil du gerne have nye kompetencer, så tjek, om du har erfaring, som peger i retning af det, du gerne vil arbejde med. Fx vil du gerne arbejde med projektledelse, så fremhæv, hvis du har deltaget i projekter, og hvis du har haft ansvar for dele af et projekt.

2. Knyt forbindelser

LinkedIn handler, som navnet også siger, om at skabe kontakt til andre. Så det handler om at få knyttet nogle relevante forbindelser. LinkedIn vil baseret på oplysningerne på din profil komme med forslag til, hvem der kan være interessant for dig. De første forslag, du møder, vil typisk være kolleger på din nuværende arbejdsplads, men også personer, der har gået på den samme uddannelsesinstitution som dig eller arbejder inden for det samme område, vil poppe op som forslag.

Andre forbindelser skal du arbejde lidt mere for. Har du fx haft en inspirerende underviser på et kursus, så er det oplagt at sende en invitation til ham eller hende. Det kan også være, at du er interesseret i at følge en person, der skriver om et bestemt emne. Kender du navnet på den person, du gerne vil i forbindelse med, så er det bare at bruge søgefeltet.

- Når du sender din invitation, så skriv et par ord om, hvorfor du gerne vil i forbindelse med vedkommende, siger Søren Elholm.

Et godt lille tip, når du har knyttet en ny forbindelse: lav noget indhold, som er relevant for jeres forbindelse. Vi kender ikke LinkedIns algoritmer, men erfaring viser, at der er en stor sandsynlighed for, at vedkommende får det i sit feed.

3. Følg virksomheder

Det er ikke tilfældigt, at jobsøgningskurser indeholder undervisning i at bruge LinkedIn. De fleste virksomheder har i dag en LinkedIn-profil, hvor de fortæller, hvad de arbejder med, og hvor de også slår stillinger op.
Du kan selvfølgelig ikke følge alle de virksomheder, hvor der kunne komme et interessant jobopslag. Men vælg dem, som laver indhold, der er interessant i forhold til dit job. Fx arbejder du med it, er det relevant at følge større virksomheder inden for it.

Søger du et bestemt job, så søg virksomheden frem. Her kan du hente masser af viden om virksomheden, både i forhold til, hvad den beskæftiger sig med, andre stillingsopslag, og til, hvem der er ansat i virksomheden. Måske kender du allerede en eller flere af dem, som du kan kontakte for at høre mere om virksomheden.

En anden type er organisationer og uddannelsesinstitutioner. Her handler det ikke så meget om at søge job, som at få det indhold, de laver, ind i dit feed. Fx har HK Privat en profil, som beskæftiger sig med alt fra karriereudvikling til det gode arbejdsmiljø.

4. Like, del og skab indhold

Din profil er indbydende, du har de rigtige forbindelser, og du følger spændende virksomhedssider. En hurtig og nem måde at få personer, du gerne vil i kontakt med, til at se din profil er at like andres opslag.

Udover at like andres opslag kan du:

  • • Dele andres opslag
    • Skrive indlæg med links, billeder og videoer
    • Skrive blogs og artikler

- Tænk strategisk, så det indhold, du liker, deler eller selv laver, understøtter din profil og dine ønsker til karriereudvikling, siger Søren Elholm.

Hvad er så godt indhold?
Det skal være relevant og interessant for dine forbindelser. Men der findes ikke et facit.
Det bedste råd er: Prøv dig frem. Får du mange likes og kommentarer, så er du på rette vej.

5. Tag HK’s onlinekursus

HK tilbyder et onlinekursus, hvor du kan lære mere om de mange funktioner, der findes på LinkedIn. Nogle af funktionerne er omtalt her i artiklen, men med kurset kommer du et skridt dybere i brugen af dem. Kurset består af moduler med små film, som guider dig rundt på LinkedIn. Fordelen er, at du ikke skal tage kurset i et træk, men kan dele det op i mindre bidder, hvis det passer bedre til dig.

Hvert modul afsluttes med en test, så du kan tjekke, at du har fået det hele med.
Kurset er kun for medlemmer, så du skal logge dig på med din HK-adgangskode eller NemID.

Tag HK’s onlinekursus i LinkedIn

Når du har taget kurset, kan du jo fortælle dine forbindelser om kurset.
Fx ”Jeg har lige gennemført HK’s onlinekursus om LinkedIn. Glæder mig til at finpudse min profil og komme i kontakt med flere her på LinkedIn”.