Kvinde syg foran computer

Den første sygemelding kom i juli. Den anden sygemelding i august. Og i november kom så den tredje sygemelding fra en af medarbejderne i teamet.

Det fortæller Susanne Nielsen, afdelingsleder for Ydelsesafdelingen i Glostrup Kommune. Hun er dermed også leder af ydelsesteamet for sygedagpenge, der forud for KSD-implementeringen var blevet midlertidigt opnormeret fra en til fire medarbejdere, for at sikre en succesfuld overgang til det nye system.

Men implementeringen af KSD har simpelthen taget hårdt på flere medarbejdere.

- Vi var ellers meget fortrøstningsfulde og glædede os rigtig meget til at få et nyt fagsystem, der blandt andet kunne automatisere en del af vores opgaver, men da problemerne bare fortsatte ud over den første indkøring, så begyndte frustrationer og dårlig samvittighed overfor borgere og virksomheder at ramme, fortæller Susanne Nielsen.

Frustration over ikke at kunne påvirke

Susanne Nielsen kan skære problematikken ind til to forhold.

For det første handler det om at bruge et IT-system – fyldt med fejl og mangler – som man ikke aktivt selv kan påvirke eller forbedre.

- Det giver en enorm frustration, fordi medarbejderne et gået fra at kunne alt selv i et kendt system til at være helt fremmede og umyndiggjort i forhold til et system, som ikke er logisk opbygget, og som derudover er stærkt fejlbehæftet både teknisk og lovgivningsmæssigt.

For det andet har ydelsesmedarbejdere en udpræget følelse af ansvarlighed over for borgere og virksomheder, der skal have deres penge og desuden hjælp til at bruge systemerne.

- Og når de ydelser ikke bliver udbetalt, fejludbetalt eller vi ikke kan forklare, hvordan tingene hænger sammen, så bliver det til dårlig samvittighed og ødelagt arbejdsglæde hos den enkelte medarbejder. Dertil kommer alle de skæld ud, som følger med fra flere og flere vrede borgere og virksomheder. Og det kan være dråben, der får bægeret til at flyde over.