skydebane

Manglende service og klargøring af Forsvarets skydebaner har flere gange været kritiseret. Foto: Forsvarsgalleriet.  

ISS har de senere år tabt store millionbeløb på servicegigantens kontrakt med Forsvarsministeriet. Kontrakten har været så giftig for ISS, at koncernen op til flere gange har været nødt til at informere investorerne med børsmeddelelser. Det skriver branchemediet Ejendomswatch.

Ifølge mediets oplysninger har ISS, siden aftalen med Forsvaret trådte i kraft i begyndelsen af 2018, tabt et trecifret millionbeløb hvert år.

Med andre ord: ISS betaler selv for at arbejde for Forsvaret. Og det drejer sig ikke om småting. Dagligt skal 1,5 millioner kvadratmeter rengøres, 35.000 måltider mad serveres, og 550 adresser rundt omkring i Danmark skal betjenes.

- Det er overordentligt vanskeligt at få tingene til at hænge sammen med denne kontraktmodel," siger den ansvarlige direktør i ISS, Simon Kaiser, til Ejendomswatch.

Tilbød millioner for at slippe ud

Som HK Statbladet og Fagbladet 3F løbende har beskrevet, har utilfredsheden med rammerne for det daglige arbejde ulmet længe i Forsvaret.

I sit tilbud til Forsvaret lovede ISS at have styr på det praktiske: ’Vores overordnede mål for Intern Service er, at Forsvarets medarbejdere og gæster altid har en oplevelse af, at de praktiske elementer er på plads, og at der er styr på alle de små, men vigtige elementer, der danner baggrunden for en god arbejdsdag.’

En del af Forsvarets 20.000 medarbejdere har oplevet ISS-service anderledes. En aktindsigt viser, at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse (FES) i 2019 modtog 6.289 klager over facility management kontrakten med ISS, hvoraf 1.817 blev genstand for uenighed. Grundet systemnedbrud har det ikke været muligt at opgøre tallet for 2020.

I efteråret brød det ud i Facebook-gruppen "Til kamp mod ISS", der udelukkende handler om ISS' arbejde i Forsvaret. Her kommer der dagligt utilfredse opslag fra ansatte. Gruppen har, siden den blev oprettet i september, vokset hastigt til nu mere end 6.300 medlemmer.

På et samråd den 27. november 2020 kom det frem, at ISS har tilbudt 50 millioner kroner for at slippe ud af servicekontrakten med Forsvaret. Og Forsvarsminister Trine Bramsen forklarede, at hun nu har sat Kammeradvokaten til at gennemgå sagen.

LÆS OGSÅ: Samråd: Kammeradvokat skal undersøge kritiseret ISS-kontrakt

Siden har flere medier beskrevet en fortrolig mail fra ISS til Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. I mailen fra september, der bærer titlen "Tilbud til Forsvaret", lægger ISS op til at opløse kontrakten. Og den prioritet har ikke ændret sig hos ISS, skriver Ejendomswatch.

"Kontrakten har over de sidste par år været tabsgivende i en sådan udstrækning, at den har haft signifikant negativ indflydelse på ISS' økonomiske resultat og performance, hvilket også fremgår af vores løbende kommunikation til markedet," siger ISS til branchemediet.

Vi har ikke underbudt nogen

Blandt operatører i facility management-miljøet rejses der ifølge Ejendomswatch kritik af ISS, der ifølge flere udnytter sin størrelse og underbyder markedet på offentlige kunder. Men det afviser selskabet helt og holdent.

"Vi har ikke underbudt nogen. Vi har givet en konkurrencedygtig pris på nogle forudsætninger, der ikke er imødekommet. Kontrakten er tabsgivende, fordi forudsætningerne ikke er indfriet eller måske aldrig har været der. Den er ikke tabsgivende, fordi vi har prissat vores ydelser under kostpris. Det er ulovligt, og det må vi slet ikke," lyder det ifølge Ejendomswatch.

Som Fagbladet 3F og HK Statbladet har beskrevet, havde Forsvarsministeriet både i 2019 og 2020 et merforbrug på millioner trods den massive kritik af den service, som ISS leverer for pengene.

LÆS OGSÅ: Forsvarsministeriet har overforbrug for millioner på kritiseret servicekontrakt

Vedligeholdelsen halter alvorligt, og regningen ville være meget større, hvis lovpligtige tilsyn blev udført, mener kritikere. FES oplyser samtidig, at det er ’meget vanskeligt at vurdere, om udgifterne til facility management-ydelser matcher det besparelsespotentiale, der kunne beregnes’. Flere politikere har nu stillet spørgsmål til sagen og kræver større gennemskuelighed om økonomien. 

- Vi har kaldt ministeren i samråd igen, men venter stadig på en dato, siger den konservative forsvarsordfører Niels Flemming Hansen til Fagbladet 3F.   

Læs i Fagbladet 3F: Økonomisk rod med ISS skal frem i lyset og  Vi taber millioner af kroner

LÆS OGSÅForsvarsansatte raser over ISS: en total fiasko

 

ISS’ tilbud: styr på alle elementer

HK Statbladet har sammen med Fagbladet 3F undersøgt økonomien i facility management-kontrakten. Det betyder, at de to medier har udvekslet oplysninger fra Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse og Forsvaret, ligesom kilders udsagn er delt efter aftale. Redaktionerne har fået aktindsigt i det tilbud, som ISS gav til FES:
’Vores overordnede mål for Intern Service er, at Forsvarets medarbejdere og gæster altid har en oplevelse af, at de praktiske elementer er på plads, og at der er styr på alle de små, men vigtige elementer, der danner baggrunden for en god arbejdsdag på en velfungerende arbejdsplads.
For at kunne nå målet er det især vigtigt, at vi imødekommer følgende 3 behov i forbindelse med vores opgaveløsning inden for Intern Service:
  • Rettidig leverance – så vi sikrer brugerne en så uproblematisk dagligdag som muligt.
  • Fleksibilitet – så mange medarbejdere kan løse en bred vifte af forskellige opgaver.
  • Den lokale tilpasning – fordi det er afgørende for den gode brugeroplevelse, at vi tager hensyn til lokale forhold. ’


Kilde: Aktindsigt fra FES, ISS tilbud, afsnit 3.1.10 Intern Service (G)

ISS-regnskab: stort tab på hjemmebane i 2019

"I 2019 havde vi beklageligvis en stor tabsgivende kontrakt i Danmark efter en udfordrende overdragelse og fejlagtige forventninger," skriver ISS i regnskabet, hvori det også fremgår, at den samlede danske forretning rapporterer om underskud.”

Kilde, ISS, side 20