Svindel

Politiet går nu ud og advarer imod en ny form for svindel, som er direkte rettet imod regnskabsmedarbejdere i private virksomheder. En form for svindel, som desværre har vist sig ganske effektiv for gerningsmændene. 

Det foregår typisk ved, at en medarbejder fra bogholderiet modtager en mail fra en person, som udgiver sig for at være medarbejderens chef. Her gøres medarbejderen opmærksom på, at en faktura fra et større konsulent- eller advokatselskab mangler at blive betalt. 

Kort tid efter får medarbejderen endnu en falsk mail - denne gang med en faktura, som ser ud til at komme fra det omtalte konsulent- eller advokatselskab. Der er dermed inden for kort tid dobbelt pres på medarbejderen til hurtigst muligt at overføre penge til svindlerne. 

- Vi har bemærket den her form for svindel inden for de seneste par måneder, og har nu set et antal så betydeligt, at vi har behov for at gå ud og advare regnskabsmedarbejdere imod det, så vi kan få stoppet det, siger Anders-Emil Kelbæk, politikommissær og sektionsleder ved Landsdækkende center for it-relateret økonomisk kriminalitet.

- Det, der er typisk for de her sager, er, at det ret ofte lykkedes, og at det drejer sig om større beløb, end vi normalt ser i andre former for svindel rettet imod ansatte i virksomheder.

Anders-Emil Kelbæk oplyser, at de har modtaget anmeldelser med overførsler på mere end 200.000 kroner. Enkelte gange er det lykkedes svindlerne at lokke flere overførsler igennem fra samme medarbejder.


Gode råd til dig som regnskabsmedarbejder

Landsdækkende center for it-relateret økonomisk kriminalitet har udarbejdet en række råd til dig, hvis du modtager sådan en e-mail:
 
•  Kontroller altid e-mailadresser grundigt, når du håndterer følsomme oplysninger og pengeoverførsler. I denne her type svindel vil afsendermailen typisk lægge sig meget tæt op ad den rigtige mailadresse med måske ét ændret tegn.
•  Reagér ikke på e-mailen. Du skal ikke besvare den, da der er tale om svindel.
•  Overhold altid de foreskrevne sikkerhedsprocedurer for betalinger og indkøb i din organisation. Spring ikke nogle trin over, selv om du oplever et pres.
•  Kontakt din chef ad andre veje end pr. e-mail, hvis du modtager henvendelser om betalinger, der skal foregå hurtigt.
•  Inddrag altid en kompetent kollega, hvis du er i tvivl om forespørgslens troværdighed.