René Knudsen, formand for HK Service Hovedstaden
- Det er en stor sejr, at vi med aftalen har sikret ordentlige vilkår, siger René Knudsen, formand for HK Service Hovedstaden.

Der gik mindre end en uge, fra regeringen offentliggjorde, at der skal ansættes 700 i nyoprettede, midlertidige stillinger til at hjælpe med smitteopsporing, til ATP lukkede stillingsopslaget. Det fremgår blandt andet på LinkedIn, at over 9.000 ansøgninger var landet hos ATP.

”Vi har oplevet en stor interesse for jobbet som smitteopsporer og modtaget så mange ansøgninger, at vi nu har et godt grundlag for at finde de 700 kolleger, vi har brug for. Det vil derfor ikke længere være muligt at søge,” skrev ATP mandag på LinkedIn.

HK Service Hovedstaden agerede hurtigt, da regeringen meldte ud om de mange nyansættelser og indgik i den forgangne uge en overenskomst torsdag aften.

- Vi sikrer med aftalen, at de nyansatte er på overenskomstvilkår, og at de kan arbejde hjemmefra. Så behøver de ikke at frygte at blive smittet med corona, når de arbejder, understreger René Knudsen, formand for HK Service Hovedstaden.

- Det har i aftalen med ATP desuden været helt afgørende for os at sikre, at vikarerne også får løn under sygdom, tilføjer han.

Fokus på vikarjob
Netop i øjeblikket har fagforeningen ekstra fokus på en lang række vikaransættelser, som er sket i forlængelse af indsatsen for at begrænse smitten med corona i Danmark.

Der har blandt andet været massiv kritik af, at en del vikarer har været ansat uden ret til løn under sygdom. Det har været tilfældet, fordi en række offentlige arbejdsgivere som Rigspolitiet, Erhvervsstyrelsen og også Styrelsen for Patientsikkerhed har hyret folk gennem vikarbureauet Moment.

Men det er helt galt, at de offentlige arbejdsgivere forringer ansættelsesvilkårene ved at skyde et vikarbureau ind mellem den ansatte og den reelle arbejdsgiver, mener HK Service Hovedstaden.

- Man kan jo ikke kalde det vikararbejde, når man som i tilfældet med de 700 nyansættelser i ATP opretter helt nye stillinger. Det forhindrer denne nye aftale, påpeger René Knudsen.

Folketinget inddrages
Regeringen vil inddrage Folketinget og er klar med økonomien, så ATP kan gå i gang med at forberede etableringen af det callcenter, der skal styrke smitteopsporingen i Danmark.

- Vi rykker nu med en markant skærpelse af smitteopsporingen, så den reelt vil være parat til at løfte denne vigtige del af epidemikontrollen fremover, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

- Det er der brug for. Vi vil inddrage Folketinget i det videre arbejde, supplerer beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) dog uden at forklare, hvilken rolle Folketinget vil få.

HK Service Hovedstaden vil fremover holde tæt øje med forholdene for de mange hundrede vikaransatte. Men helt aktuelt er det vigtigste dog, set fra René Knudsens stol, at der nu er sikret ordentlige forhold for de 700 midlertidigt ansatte.

- Det er en stor sejr for os, at vi har fået denne aftale i hus, så de kommende coronavikarer kommer til at arbejde under ordnede forhold, konkluderer René Knudsen.