En kvinde og to mænd og en forstørret stabel af mønter.

35.789 kroner. Det tjente I - privatansatte HK’ere - i gennemsnit i 2020. Og sammenligner man løntal for de af jer, som har bidraget til lønstatistikken i 2019 og 2020, så er lønnen steget i gennemsnit 2 %. Det viser HK’s helt nye lønstatistik, som 44 % af jer har bidraget til. Sammenholdt med prisudviklingen på kun 0,4 % i samme periode er der tale om en reallønsfremgang på gennemsnitligt 1,6 %. Og den er pæn, mener formand for HK Privat, Simon Tøgern:

- I kraft af den meget lave prisudvikling, har stort set alle medlemmer opnået reallønfremgang. Så HK Privats medlemmer har fortsat en pæn reallønsudvikling. Det er meget godt gået, siger han og forklarer:

- Jeg havde ikke forestillet mig nogen stor lønudvikling under corona-pandemien. Det pæne resultat er udtryk for, at ikke alle dele af økonomien er lige hård ramt. Der er store branchemæssige forskydninger. Industrien kører for eksempel derudaf, hvor blandt andet laboranterne klarer sig rigtig godt. Omvendt er oplevelsesindustrien og alt, hvad der hedder hoteller, kursussteder osv., hårdt ramt af nedlukningen.

ok20 gik fri af corona

De første måneder i år stod som bekendt i OK20’s tegn. Simon Tøgern gik ind til forhandlingerne med en stor portion optimisme. For alt gik den rigtige vej; beskæftigelsen var i top, ledigheden i bund, og virksomhederne klarede sig godt. Der var udsigt til fortsat økonomisk fremgang.

- Vi fik de første meldinger om corona under overenskomstforhandlingerne. Men det gode overenskomstresultat, som også kan aflæses i lønstatistikken, blev indgået, mens det hele buldrede derudaf - før nedlukningen. Vi var dygtige, men også heldige. Tingene ændrede sig radikalt derefter. Derfor skal arbejdsgiverne skal have ros for, at de har stået ved de aftaler, vi indgik før nedlukningen, siger han.

Selv om Simon Tøgern ikke vil spå om fremtiden, så mener han ikke, vi endnu har set den fulde effekt af corona på lønudviklingen. For samfundet er fortsat lukket ned, og det er ikke til at forudsige, hvordan det vil gå, eller hvornår fx oplevelsesindustrien kommer op på niveau igen.

Tag et løntjek og forhandl løn

- Det med at kigge ind i krystalkuglen bærer mere karakter af gætværk og ønsketænkning. Men man kan være begrundet optimist, for der er ikke noget, der tyder på, at de grundlæggende træk skulle ændre sig i dansk økonomi. Men vi ved det ikke, siger Simon Tøgern og understreger:

- Uanset hvad, så kommer lønstigninger ikke flyvende ind ad vinduet, hvis ikke man stiller krav og forhandler om det. Så min opfordring til alle tillidsrepræsentanter er, at I tjekker jeres egen og kollegernes løn og bruger lønstatistikken aktivt, når I skal til at forhandle løn.

Du og dine kolleger kan tjekke den nye lønstatistik på hk.dk/loentjek.

Er du tillidsrepræsentant, har du mulighed for at trække en lønstatistik på arbejdspladsen på TR-portalen.
Log på TR-portalen via Mithk.dk og vælg en af genvejene på forsiden af portalen. I bunden af siden er der en menu med et link til den lokale lønstatistik.

Obs! Hvis du ikke kan se den lokale lønstatistik, er forklaringen, at der er for få indberetninger fra dine kolleger, til at HK kan lave en statistik på din arbejdsplads.

 

lønstatistik 2020 i tal

35.789 er gennemsnitslønnen for en privatansat HK’er
3.670 kroner er beløbet, som arbejdsgiver gennemsnitligt sætter ind på pension
2 % steg lønnen gennemsnitligt med fra 2019 til 2020
2,1 % steg kvinder med i gennemsnit
1,8 % steg mænd med i gennemsnit
0,4 % steg priserne med i samme periode – altså inflationen
1,6 % steg reallønnen med
98 % af medlemmerne har fået en større lønstigning end inflationen
44 % af HK Privats medlemmerne har indberettet løn til statistikken