Løntjek

35.789 kroner. Det tjente I - privatansatte HK’ere - i gennemsnit i 2020. Og beløbet er steget med 2 % i snit fra 2019 til 2020. Det viser HK’s helt nye lønstatistik, som 44 % af jer har været så kollegiale at bidrage til.

SE HK'S LØNSTATISTIK HER

Sammenholdt med den meget lave prisudvikling på kun 0,4 % i samme periode er der tale om en reallønfremgang – altså en lønstigning, der ikke bliver spist af prisstigninger – på gennemsnitligt 1,6 %. Og den fremgang er pæn, mener Simon Tøgern, som er formand for HK Privat:

- Det er meget godt gået af medlemmerne. Jeg havde ikke forestillet mig nogen stor lønudvikling under Corona-pandemien, for normalt hænger lønstigninger jo sammen med, at ens arbejdsgiver har en produktivitetsfremgang. Men det pæne resultat i lønstatistikken er udtryk for, at ikke alle dele af økonomien er lige hårdt ramt. Det går ligefrem forrygende på dele af det private arbejdsmarked.

Forhandl din løn – selv under Corona

Det er ikke til at spå om, hvordan Corona kommer til at påvirke lønudviklingen i 2021. Men en ting er helt sikker: du får ikke nogen lønstigning, medmindre du beder om det. Og det skal du gøre, mener Kim Jung Olsen, som er HK Privats faglige chef - selv under Corona:

- Medmindre virksomheden gør brug af arbejdsfordelings- og lønkompensationsordningen, så er der slet ikke nogen grund til at holde sig tilbage. Priserne stiger år for år. Og hvis din løn ikke skal blive mindre værd, så er du nødt til at sikre dig en stigning, der som minimum svarer til prisstigningerne. Hvis du hopper en lønforhandling over, kan det blive utroligt svært at indhente din tidligere købekraft, siger Kim Jung Olsen.

Han forklarer, at vi ikke skal regne med at inflationen – altså prisstigningerne – bliver ved med at være så diskret som i 2020. Ifølge de økonomiske vismænd forventes inflation at stige 1,3 % i 2021. Og hvis det holder stik, risikerer du at komme ret langt bagud, hvis ikke også din løn stiger.

Tjek din løn, så viser vi dig, hvor du kan tjene mest

Er du nysgerrig på, hvor din løn ligger i forhold til andre HK’ere på det private arbejdsmarked? Så tast din jobfunktion og din løn ind på hk.dk/loentjek. Vil du have en mere præcis vurdering, kan du taste, hvor du arbejder, bor, din branche og anciennitet og trække din helt egen lønrapport. Den giver dig blandt andet svar på, hvilken arbejdsgiver du kan tjene flest penge hos, eller om det kan betale sig at tage din faglighed med over i en anden branche.

Brug informationerne til at se, om du får en fair løn. Hvis ikke, så overvej, om du skal forhandle dig til en rimelig løn, der hvor du er, eller om du skal skifte job.

Gør som 88.204 medlemmer gjorde sidste år: Læg vejen forbi hk.dk/loentjek.

 

Lønrapporten giver dig viden om en masse parametre

 

/  Lønprognose: viser, hvor meget din løn bør stige næste år for at følge med udviklingen.
/  Arbejdsplads: viser, hvad for nogle arbejdspladser, du kan score mest i løn på.
/  Region: viser, hvad kolleger med samme job gennemsnitligt tjener andre steder i landet.
/  Ansvarsniveau: viser, hvor meget du gennemsnitligt tjener afhængigt at, hvor stort dit ansvar er.
/  Anciennitet: viser, hvordan lønnen udvikler sig i dit fag i forhold til antallet af år, du har erfaring.
/  Brancher: viser, hvilken branche du - med din faglige baggrund - kan tjene mest i.
 

Fakta om løn

 
35.789 er gennemsnitslønnen for en privatansat HK’er
3.670 kroner er beløbet, som arbejdsgiver gennemsnitligt sætter ind på pension
2 % steg lønnen gennemsnitligt med fra 2019 til 2020
2,1 % steg kvinder med i gennemsnit
1,8 % steg mænd med i gennemsnit
0,4 % steg priserne med i samme periode – altså inflationen
1,6 % steg reallønnen med
98 % af medlemmerne har fået en større lønstigning end inflationen

44 % af HK Privats medlemmerne har indberettet løn til statistikken.