Mange års fast ansættelse samme sted og sikkerhed i jobbet hører efterhånden fortiden til. Langt de fleste lønmodtagere kommer på nutidens jobmarked til at opleve at blive fritstillet og fyret fra deres arbejde. 

Men de kendsgerninger er ikke afspejlet i danskernes dagpenge. Det medfører derfor ofte store økonomiske udfordringer for familiens økonomi, når en af forsørgerne pludselig er uden job. Af samme grund vælger stadigt flere ansatte at købe private lønforsikringer, mens fx HK Stat har oprettet en kollektiv ordning til medlemmerne.

Susan Sunekær af fotograf Mikkel Østergaard
Foto: Mikkel Østergaard.

- Fremtiden vil give os kortere ansættelsesperioder, hvor vi ryger hurtigere ud og ind af jobs. Derfor er lønforsikringen en af de bedste investeringer for mig.
Den gør, at jeg ikke behøver være så bange for arbejdsløshed. Det er et ekstra sikkerhedsnet for min familie, siger sekretær i Statens Serum Institut, Susan Bækgaard Sunekær.

Hun har to gange haft brug for lønforsikringen i HK, når hun er blevet fritstillet fra jobs. For hende er det godt at vide, at ordningen er der:

- Der er stor forskel på løn og understøttelse, så her hjælper lønforsikringen, når man bliver ledig. Det giver en fantastisk tryghed for familiens økonomi, men også et vigtigt pusterum og ro i maven, mens man skal forholde sig til en ny situation, siger Susan.

Økonomien går i stykker

Sekretæren har hørt kolleger sige, at bidraget til lønforsikring er et unødvendigt ekstra beløb at betale hver måned. Men hun er selv rigtig glad for at være med i ordningen.

- Jeg har oplevet, at udbetalingen gør en kæmpe forskel, når man bliver fritstillet. Man skal ikke gå fra hus og hjem, opgive børnenes fritidsaktiviteter eller sælge bilen. Det er et gode og en vigtig sikring for os, når vi bliver arbejdsløse. For når du bliver arbejdsløs, så går økonomien i stykker. Det skal man ikke slås med de første måneder med ledighed, når man har en lønforsikring, siger Susan.

HK’eren har oplevet, at forsikringen fjerner den værste stress og betyder, at man bevarer et økonomisk grundlag til at kunne fokusere på jobsøgningen i stedet for i panik at søge hvad som helst. 

- Jeg har kun haft glæde af lønforsikringen, siger Susan Bækgaard Sunekær.