Mandag den 30. november 2020 er en stor dag for 48-årige Maj-Britt Sand. Der er mange mennesker omkring hende i den store lounge. Hendes chef er der, pressen er der, og alle er glade. Selv er hun først og fremmest lettet. Hun har nemlig arbejdet hårdt på projektet i et halvt år og var spændt på, om det ville lykkes. Men nu er det fuldført! Den nye politiskole i Vejle, også kaldet Uddannelsescenter Vest, er åbnet, de knap 400 studerende og deres lærere er ankommet, og alt forløber præcis, som det skal.

Egon Olsen Vej på Politiskolen © Jonas FotografiEn del af politiskolen er en tidligere sygeplejeskole, og en del er nybygget. Vejnavnene på området relaterer alle til politiet. Foto: Jonas Ahlstrøm.

Maj-Britt er ansat i Rigspolitiet og arbejder normalt i hovedstadsområdet som facility management-koordinator. I alt har hun 20 års bred erfaring inden for dansk politi. For knap seks år siden fik hun opgaven med at koordinere samarbejdet mellem Rigspolitiet og leverandøren Coor, der leverer rengøring, kantinedrift, arealpleje og diverse handyman-ydelser til den nye politiskole. Opgaver, som rakte fra at koordinere indkøb af diverse audio- og videoudstyr og møbler til at tage stilling til antallet af kaffekander, toiletrulleholdere og hyppigheden af vinduespolering. Blot for at nævne nogle.

Maj-Britt Sand og kollega © Jonas Fotografi- Hun ved noget om ALT, siger koordinator i Coor Betina Bach Rasmussen om Maj-Britt. Og så synes hun, at det er hyggeligt, når Maj-Britt kommer til Vejle en gang om ugen: - Jeg har spurgt hende, om ikke hun skulle finde et hus og flytte herover. Foto: Jonas Ahlstrøm.

Samtidig skulle hun samarbejde med Bygningsstyrelsens hovedentreprenør Hoffmann omkring kontakten til de håndværkere, der skulle færdiggøre skolen efter Rigspolitiets overtagelse 1. oktober 2020.

Strømafbrydelse på førstedagen

HK Statbladet møder Maj-Britt til kaffe i loungen i januar 2021 – i samme sofagruppe, hvor hun sad på åbningsdagen. Der dufter af nye møbler, nogle er stadig i emballage, og rundt omkring står enkelte flyttekasser. På grund af coronasituationen har den knap 23.000 kvadratmeter store skole endnu ikke været oppe i fuld drift, og i dag er der kun få studerende og et meget lille antal medarbejdere til stede.

Efter Rigspolitiet fik overdraget bygningen fra Bygningsstyrelsen, blev opgaverne for omfattende til, at Maj-Britt kunne løse dem på afstand. Noget, hun var forberedt på, ville ske. Hun fik derfor en lejlighed stillet til rådighed i centrum af Vejle, så hun kunne være til stede alle hverdage og sørge for kontakten med håndværkerne, som endnu havde meget at gøre i de rå lokaler, hvor ledninger hang, og loftsplader manglede. 

Træningsfacader på Politiskolen © Jonas FotografiHusene er kun facader, som bruges til at træne forskellige situationer, som politifolk kan komme ud for i den virkelige verden. Skolen har også øvelokaler indrettet som bar, private hjem osv. Foto: Jonas Ahlstrøm.

Første dag blev en brat begyndelse, fortæller hun.

Den dag, 1. oktober, klokken 15 skulle it-folkene lige foretage en opdatering af softwaren i skolens nye alarmsystem, inden det kunne sættes til. 

- Idet de trykkede genstart, så viste det sig, at hele Vejle havde strømafbrydelse! De fleste håndværkere var gået hjem, og Hoffmanns projektleder og jeg anede ikke, hvad vi skulle gøre. Vi kunne jo ikke forlade skolen og risikere at få stjålet materialer eller værktøj, eller at nogen kom ind og lavede hærværk. Skulle vi købe vagter? Hvad skulle vi gøre? 
Heldigvis fandt it-afdelingen en backup-mulighed, så alarmen kom på. Og en dag, der var begyndt klokken seks, kunne endelig slutte klokken 19 med en pizza.       

Flyttede ind på skolen

Lejligheden, som Maj-Britt boede i, viste sig efterhånden både at have fugt og rotter. Så de sidste tre uger inden juleferien valgte hun i stedet at flytte ind på et af værelserne på skolens nye hotel, som er beregnet for overnattende kursister.

Lokale på Politiskolen © Jonas FotografiLokalerne er opkaldt efter de forskellige politikredse i Danmark. Foto: Jonas Ahlstrøm.

- Jeg skabte en rede deroppe. Og det var jo nemt bare at stå op, gå i bad og gå ned og drikke morgenkaffe med håndværkerne og spise aftensmad med rengøringsfolkene. Det hele var nyt for alle, og der var hele tiden masser af spørgsmål og situationer at tage stilling til. Vi var som en lille familie.

Mens vi taler, retter Maj-Britt pludselig opmærksomheden mod en kvinde nogle meter fra os.

- Du skal ned i receptionen og hente kaffe!

Kvinden takker og siger, at hun bare skal ned og træne. 
- Nåh, fint, svarer Maj-Britt, og er tilbage på sporet.

-Det er bare service, siger hun. 

- Jeg har et meget stort servicegen, sådan er jeg bygget. Jeg kan godt lide at give den bedste behandling.

Vægte på Politiskolen © Jonas FotografiI politiskolens træningsrum er vægtene tungere, end dem man ser i almindelige fitnesscentre. De studerende træner så meget, at de gennemsnitligt går i bad tre gange om dagen. Det kan aflæses på vandforbruget. Foto: Jonas Ahlstrøm.

Fik en gevaldig forskrækkelse

Men servicegenet har også bagsider, har hun erfaret.

- Jeg røg ned med stress i 2017 og var indlagt i halvanden uge, hvor jeg ikke kunne mærke mine ben. Jeg lå og spjættede, og man troede, jeg havde fået en hjerneblødning. Det har lært mig kun at koncentrere mig om en opgave ad gangen. 

Maj-Britt fortæller, at boksepuden i skolens selvforsvarstræningsrum ind imellem er blevet brugt til at afreagere på, når noget har været svært. Og så er hun begyndt at hækle karklude.

Maj-Britt Sand med boksepude © Jonas FotografiNår tingene gik lidt for hurtigt, og Maj-Britt havde brug for at afreagere, gik det ud over boksepuden i lokalet, hvor politieleverne træner selvforsvar. Foto: Jonas Ahlstrøm.

- Det giver mig ro og evne til at koncentrere mig. Jeg har altid været fascineret af dem, der kunne hækle og strikke og den slags, men jeg har aldrig kunnet det før. Jeg gør det mest for processen.  

Af samme grund tog hun en ekstra uges ferie inden jul, selv om det ikke var planen. Arbejde fra syv morgen til syv aften og 150 overarbejdstimer på to en halv måned gjorde det nødvendigt. 

Svært at give slip

Normalt vil her være 700-800 mennesker om dagen, fortæller Maj-Britt. Foruden de studerende på uddannelserne til politibetjente og -kadetter kan skolen huse 100 kursister på efter- og videreuddannelse. 

Auditorium på Politiskolen © Jonas FotografiSkolens auditorium har plads til 200 mennesker. Foto: Jonas Ahlstrøm.

Efter nytår kører hun kun herover en gang om ugen for at ordne diverse kontorarbejde, tjekke op på indkøb, betale fakturaer og holde øje med, at alt i den 11,5 millioner store kontrakt med Coor forløber, som det skal. En opgave der blandt andet kræver kendskab til samtlige lokalers faciliteter, udendørsarealet og skolens bilpark i detaljer. 

Den store øvelse for Maj-Britt har været at give slip på følelsen af, at det var hendes skole. Det var ikke nemt i begyndelsen.

- De første dage efter åbningen, hvis nogen gjorde noget på andre måder, end vi havde gjort det inden, var det virkelig svært ikke at sige, "sådan plejer vi ikke …" 

Men nu har ejerskabet sluppet taget i hende. Næsten.

- Omkring jul var jeg nødt til at sige, nu er ikke min skole længere. Nu er den er overdraget til nogle andre. Men jeg har stadig den der, "behandl lige tingene ordentligt!" Hvis nogen af de unge mennesker sidder med fødderne oppe i møblerne, eller sætter kaffekopper på ryglænet, er jeg ikke bleg for at sige, "ej, gider du ikke lige …" Sofaen bliver jo ødelagt, hvis det er.

Brugte patroner © Jonas FotografiEn af Maj-Britts opgaver har været at finde ud af, hvad man stiller op med affald fra skydetræning, og om det kan genbruges. Det kan det, men det er farligt affald, da det indeholder bly. Foto: Jonas Ahlstrøm.

Fremover forventer Maj-Britt kun at skulle herover og mødes med personalet hver 14. dag. Kontakten mellem hende og skolen i Vejle vil fortsætte, da ansvaret for kontrakten med Coor ligger i hendes afdeling, Facility Management, i København. 

I fremtiden venter også den egentlige åbningsfest, som det ikke blev til 30. november på grund af pandemien. Her er det planen, at justitsministeren vil komme og stå for den officielle åbning af Uddannelsescenter Vest. 

Politiskolen i vejle

Politiskolen i Vejle, Uddannelsescenter Vest, blev politisk besluttet i 2015 med aftalen "Et styrket politi. Et tryggere Danmark". Som led i aftalen etablerede man en midlertidig skole på Ryes Kaserne i Fredericia, hvor de studerende blev undervist fra november 2018 frem til 27. november 2020.

Politiskolen i Brøndby, Uddannelsescenter Øst, eksisterer fortsat.