Kontorlandskaberne i Danmark har været usædvanligt tomme i det coronaramte år 2020. For knap 17 procent af medarbejderne har arbejdet regelmæssigt hjemme i løbet af året.

Det svarer til en fordobling fra året før, hvor kun 8 procent angav, at de arbejdede regelmæssigt hjemme.

Sådan lyder konklusionen i en ny arbejdskraftundersøgelse, som Danmarks Statistik netop har udgivet.

Inkluderer man også den gruppe, der kun af og til arbejdede hjemme, så vokser den samlede andel af hjemmearbejdende i andet kvartal af 2020 til hele 40 procent.

Skønsomt igennem krisen

Fordelt på brancher var det især inden for information og kommunikation, at der blev arbejdet meget hjemmefra. Her var det 38 procent, der arbejdede regelmæssigt hjemme i 2020.

Hos Dansk Erhverv ser cheføkonom Tore Stramer den høje andel af hjemmearbejde som en forudsætning for, at Danmark er kommet nogenlunde gennem krisen.

- Hvis hjemmearbejde ikke havde været muligt, ville arbejdet enten ikke være blevet løst, eller også var det blevet løst på en fysisk arbejdsplads med stor smitterisiko til følge.

- Den store udbredelse af hjemmearbejde har altså i høj grad bidraget til at få Danmark mere skønsomt igennem coronakrisen. Det har været muligt som følge af den effektive digitale infrastruktur, vi har i Danmark, siger han i en kommentar til Ritzau.