Heidi SauerFør var Heidi Sauer den type tillidsrepræsentant, der altid fiksede tingene, når nogen kom til hende med et problem. Men i dag har hun med stor succes vendt op og ned på processen og guider i stedet folk til selv at løse deres problemer. Forklaringen på dette skift i attitude er et kursus i coaching og konflikthåndtering, som Heidi netop har gennemført.

– Jeg er blevet stor fan af den coachende tilgang og bruger den hver dag. Det er langt mere dynamisk, når jeg kan få folk til selv at finde svarene, i stedet for at jeg kommer med de færdigstrikkede løsninger. Det giver også den udfordrede selv mere ejerskab til processen. Og så letter det dagligdagen for mig, fortæller Heidi, der er skolesekretær på Tinderhøj Skole og tillidsrepræsentant for 19 kolleger i Rødovre Kommune.

Møder mennesker på en ny måde

Og er der nogen, der har brug for at lære om coaching og konflikthåndtering er det netop skolesekretærer, mener hun. For på skolens kontor møder hun hver dag både elever og forældre, der kan reagere voldsomt, og frustrerede lærere, som fx ikke kan komme igennem til skoleledelsen. Og de værktøjer, hun har fået på kurset, er for hende guld værd i forhold til at kunne møde alle disse forskellige mennesker på en ny og bedre måde end før.

– Som skolesekretær er du lidt af en skraldespand. Og så hjælper det at kunne lægge et lag teflon på dig selv, så du ikke tager tingene personligt. På den måde kan du også bedre lytte, stille de rigtige spørgsmål og tænke strategisk. Det kommer jeg langt med nu. Jeg synes, jeg hviler meget mere i mig selv, efter at jeg har lært at coache og konflikthåndtere. Og jeg er helt sikkert blevet både en bedre medarbejder og et bedre menneske, pointerer hun og glæder sig over, at hendes nye attitude er blevet bemærket af omgivelserne og har affødt positiv respons fra ledelse og medarbejdere samt stor ros fra hendes kolleger.

Uddannelse er for livet

Med sine 55 år er Heidi Sauer også beviset på, at det aldrig er for sent at udvikle og uddanne sig. Og det vil hun rigtig gerne.

– Jeg har i mit arbejdsliv løbende videreuddannet mig og kan godt lide det, fordi det giver mig en god ballast i dagligdagen. Både i forhold til medlemmerne, men sørme også i forhold til mit job. Det seneste kursus her i coaching og konflikthåndtering giver mig nye kompetencer, som jeg har stor gavn af i mit job – og måske også i det næste, siger hun og skynder sig at tilføje, at hun ikke er på jobjagt, men at det jo altid er godt at gøre sig lukrativ på arbejdsmarkedet.

Tidligere har Heidi Sauer taget en diplomuddannelse i organisation. Og næste projekt vil være noget med at dygtiggøre sig i forhandlingsstrategi for at blive skarpere på regler og muligheder og på forhandlingsteknik. Man kan jo altid blive en endnu bedre forhandler, som hun siger.

Fakta om Coaching og konflikthåndtering

Coaching og konflikthåndtering er et valgfag på akademiuddannelsen i ledelse. Du får 10 ECTS point ved at gå til eksamen.

Med en vekselvirkning mellem teori, masser af øvelser og refleksion bliver du klog på konflikter. Du vil både kunne analysere dem, samt dine egne reaktioner, når du er i konflikt. Du får også indsigt i konstruktiv kommunikation og coachingens effektive værktøjskasse. Du får selvfølgelige lejlighed til at afprøve forskellige coaching modeller til konfliktløsning, gode samtaler og teamudvikling.
For at kunne deltage skal du være tillidsrepræsentant (TR) og have gennemført – Tillidsrepræsentantuddannelsen Modul 3 – HK Kommunal. For arbejdsmiljørepræsentanter er der ingen krav om forudgående uddannelse.

Kurset løber over 3 moduler (4, 4 og 3 dage). Hvis du vælger at gå til eksamen, vil du blive tilbudt ½ times vejledning til din opgaveskrivning via SKYPE/Microsoft Teams/mobilen.

Læs mere om uddannelsen