Det er et svigt fra kommunernes side, lyder det fra HK Kommunals formand Lene Roed.
Drømmen om at prøve kræfter med virkelighedens administration ude i kommunerne og regionerne rykker længere og længere væk fra de mange håbefulde elever.
I hvert fald må stadigt flere kontorelever se langt efter at lande en rigtig elevplads.
En ny opgørelse fra Uddannelsesnævnet viser nemlig, at antallet af kontorelever med en elevaftale er faldet væsentligt. I 2020 er der indgået i alt 3020 elevaftaler, mens man i 2019 nåede op på 3216 aftaler. Det er en nedgang på seks procent fra året før.
Samtidig er antallet af elever i skolepraktik steget med syv procent i samme periode.
Ørkenvandringen
En af dem, der selv har oplevet at sidde fast i skolepraktik er den 22-årige kontorelev Helena Lerager. I over et år måtte hun nøjes med at håndtere de administrative udfordringer og benspænd som skolen simulerede i de opstillede kontorlokaler.
- Det er meget frustrerende, for man ved jo godt, at skolepraktik ikke tæller ligeså meget på ens CV, som erfaring fra en rigtig elevplads gør, når man søger job, fortæller hun.
Hun prøvede at søge bredt, gøre sig umage og spørge aktivt ind til samtalerne, men hver gang ramte afslaget og sendte hende tilbage til start. Helena Lerager kalder selv perioden for en lang ørkenvandring i elevpladsmarkedet.
- Det var helt klart min opfattelse, at der var virkelig mange elever om buddet, og at det var meget svært at få en fod indenfor hos en potentiel arbejdsplads, siger hun.
Men efter et år i skolepraktik kom åbenbaringen endelig. Efter tre vellykkede samtaler hos Vejle Kommune landede Helena Lerager en elevplads inden for kommunens skoleforvaltning.
- Det var det fedeste, der kunne ske. Jeg var bare så glad for, at jeg endelig kunne komme ud i virkeligheden og få prøvet min faglighed af, siger Helena Lerager, der nu har været elev i Vejle Kommune siden september.
Et svigt
Men selvom Helena Lerager er en af dem, der er kommet ud på den anden side, så er der stadig mange elever, der fortsat kæmper for at lande en elevplads.
Og det er bekymrende, mener HK Kommunals formand Lene Roed.
- Det er super dejligt at høre om kommuner som Vejle Kommune, der tager deres ansvar alvorligt og lader nogle dygtige elever få en god start på deres arbejdsliv. Men vi mangler flere kommuner, der lever op til samme eksempel, for ellers risikerer vi at tabe mange elever på gulvet, siger hun.
Som situationen er nu er de eksempler nemlig for få, mener hun.
- Det er et svigt fra kommunernes side, at så mange elever står uden en elevplads. At hjælpe elever med at få en faglært uddannelse må simpelthen kunne gøres bedre på den ene eller anden måde.