Camilla Ottesen, Drude Dahlerup og Anja C. Jensen
På HK Hovedstadens 8. martsaften interviewer Camilla Ottesen (tv.) Drude Dahlerup og Anja C. Jensen. Foto: Rikke Aksglæde

76-årige Drude Dahlerup var rødstrømpe tilbage i starten af 1970’erne. Mandag aften var hun – nu professor emerita i statskundskab – én af 4 deltagere i 8. marts-debatten i HK Hovedstaden, som blev sendt digitalt til deltagerne fra Rund Mødesal på Svend Aukens Plads.

De 3 øvrige var Iben Philipsen fra Everyday Sexism Project, debattør og influencer Nikita Klæstrup samt næstformand i HK Privat Anja C. Jensen.

- Danmark er det eneste land, hvor vi taler om ”kampdag.” I Sverige, hvor jeg bor, kalder vi dagen ”den internationale kvindedag ” Og de sidste par årtier er kampen gået i stå. Men #metoo er en revolution, understregede Drude Dahlerup.

Netop #metoo og sexisme var omdrejningspunktet for aftenen, og Anja C. Jensen bød velkommen til aftenen med en direkte henvisning til den omfattende undersøgelse om sexisme, som HK Hovedstaden netop havde offentliggjort, blandt andet i TV2.

- HK Hovedstaden har spurgt alle aktive medlemmer, helt almindelige mennesker som dig og mig. Mere end hver 10. er blevet krænket, og krænkelserne går især ud over de unge. Krænkelser rammer 40 procent af de unge mellem 15-19 år, viser undersøgelsen. Det skærer mig i hjertet. Skal vi finde os i det?, spurgte Anja C. Jensen retorisk i sin velkomst.

- Det er ikke nemt at sige fra, men ansvaret skal fjernes fra vores skuldre. Fagbevægelsen skal gå forrest. Det arbejde vil jeg fortsætte, lovede hun.

Drude Dahlerup kommenterede i løbet af aftenen den nye undersøgelse fra HK Hovedstaden.

- Tillykke til HK, der har lavet den undersøgelse. Men det er bare toppen af isbjerget, påpegede Dahlerup.


Ida CorrIda Corr med sin guitarist afsluttede 8. marts i HK Hovedstaden med sine to sange "Firestarter" og "I found her." Foto: Rikke Aksglæde


Mange indfald i debatten
Anja C. Jensen pegede på én positiv udvikling i pressens behandling af 8. marts. Formentligt har Sofie Lindes tale ved Zulu Comedy Galla sidste år haft helt afgørende betydning for den genoplivning af #metoo-diskussionerne, som er sket.

- Aldrig har 8. marts været dækket så massivt i pressen, vurderede HK Privats næstformand.

Debatten berørte mange af de facetter, som er en del af seksuel chikane.

- Hånden på låret er da forfærdeligt, konstaterede Drude Dahlerup med eftertryk.

- Der har været så meget status i bare at finde sig i seksuelle kommentarer, sagde Nikita Klæstrup.

Iben Philipsen understregede, at sexisme omfatter al diskrimination.

- Vi bliver nødt til at tale om det. Vi tingsliggør stadig kvinderne, sagde hun.

- Jo mere vi taler om det, jo mere kan vi rykke på det. Vi skal turde ødelægge den gode stemning, slog Anja C. Jensen fast.

Aftenens vært Camilla Ottesen gjorde regnebrættet op, da debatten sluttede efter en times tid.

- Man skal huske at sige sin mening. Og man skal huske at sige fra, sagde Camilla Ottesen.

HK Hovedstaden uddelte på aftenen 30.000 kr. til hver af organisationerne ”Søstre mod vold og kontrol,” ”Projekt Q-værk” samt ” Dansk Kvindesamfunds krisecenter.”

Så den gode stemning var bestemt ikke ødelagt, snarere tværtimod, da Ida Corr afsluttede 8. marts-aftenen i HK Hovedstaden med sine to sange ”Firestarter” og ”I found her.”