SAS-ansatte i uniform og som coronapodere.

For et år siden passede Eva Mydtskov og Sine Junker deres job lufthavnen, i dag tester de borgere i et af Hovedstadens testcentre. Foto: Jeppe Carlsen.

De hvide termobukser hænger løst om benene. Udover den langærmede blå t-shirt tager Eva Mydtskov først en lyseblå kittel i plast på, inden hun sætter mundbindet fast bag ørene og placerer visiret i panden, så de ellers sirligt optegnede blå øjne er helt dækket til. Klar til dagens vagt.

I 35 år har Eva Mydtskov været vant til at iklæde sig en blå uniform - dog en noget andet en af slagsen. Fra SAS-gaten i Københavns Lufthavn har hun sendt hundredtusindvis af passagerer sikkert i luften, men da coronapandemien ramte og parkerede alle fly på jorden, valgte hun sammen med sin kollega, Sine Junker, der havde været ansat i SAS Ground Handling i ti år, at søge orlov fra flyselskabet for i stedet at hjælpe til i Region Hovedstadens testcentre.

- Det var en rigtig stor beslutning. Jeg havde været hjemsendt i to måneder på det tidspunkt, og ingen anede, hvad fremtiden ville bringe - andet end SAS stod over for en stor fyringsrunde. Vi havde 4 dage til at beslutte, om vi ville tage imod tilbuddet om at arbejde i testcentrene. Jeg endte med at sende mailen 5 minutter før, fristen udløb, siger Eva Mydtskov.

250 SAS-ansatte endte ligesom Eva Mydtskov og Sine Junker med at takke ja. Kun 30 endte dog efterfølgende med at blive kontaktet af Region Hovedstaden og blev ansat. Med samarbejdsaftalen mellem SAS og Region Hovedstaden var det blandt andet aftalt, at medarbejderne ikke kunne fyres af SAS, mens de passede deres job i testcentrene, og at de kunne beholde deres anciennitet.

- Samfundssind er efterhånden blevet et fortærsket ord, men det betød da også meget, at jeg kunne bidrage, siger Eva Mydtskov.

Egentlig stod der i mailen, at SAS-medarbejderne skulle hjælpe til med administrationen i testteltene, og så var det til slut i mailen nævnt i en parentes, at jobbet også ville indebære opgaver i forbindelse med podning. Men da Sine Junker og Eva Mydtskov mødte op i de hvide testtelte i Fælledparken i København i henholdsvis begyndelsen og slutningen af maj 2020, stod det hurtigt klart, at det reelt var i parentesen, jobbeskrivelsen skulle findes. Efter et kort kursus og prøvepodninger på en dukke og hinanden, blev de kastet ind i ”testmanegen”.

- Det var ”prøv lige at åbne munden, det der er svælget”, og så var der ellers bare 9-17 og derud af, siger Eva Mydtskov.

10.000 stillinger i den danske luftfartsindustri er forsvundet. Kilde: Dansk Industri

 

Aldrig fået så meget tak

I dag er de hvide testtelte i Fælledparken erstattet af midlertidige pavillonbygninger i udkanten af Nørrebro. Udenfor står borgere linet op på række i det store hvide telt, der er sat op foran pavillonerne for for at skærme for vintervejret, da HK Privat en vinterdag er forbi for at tale med Eva Mydtskov og Sine Junker. En efter en træder borgerne ind gennem den automatiske glasdør og får scannet deres sundhedskort.

- ”Har du prøvet det før?” ”Hvis du tager masken af og siger ahhh, så tæller jeg til tre”, siger Sine Junker imødekommende - og på perfekt flydende engelsk, da en brite skal have taget en prøve. - ”Godt klaret”, lyder det, inden briten i løbet af et halvt minut igen er ude af døren.

Selv om det seneste år har budt på arbejdsforhold langt fra de arkitekttegnede glasbygninger i Kastrup og konstant ændrede procedurer, har deres serviceerfaring alligevel givet dem en fast grund at stå på.

- Folk skal jo hurtigt igennem, og fra SAS er vi gode til at snakke med folk og løse konflikter, siger Sine Junker.

- Mange siger, at de er glade for, vi er her, det har jeg aldrig oplevet på den måde. Hold da op, hvor har vi fået meget tak, supplerer Eva Mydtskov.

Udover taknemmeligheden har jobbet medført, at der er en masse mennesker, der har krydset deres vej, som de ellers ikke ville have mødt; unge i deres første rigtige job, medicinstuderende og folk, der har mistet deres job pga. corona, for bare at nævne nogen - og det har været ”fantastisk”, som de fortæller. Og ja, så har de fået en masse sundhedsfaglig viden med sig, særligt omkring hygiejne.

- Hver gang en borger er igennem, skal vi spritte hænder i 30 sekunder og have nye handsker på, siger Sine Junker, der det til trods selv blev ramt af covid-19 i efteråret. Ligesom mange andre har hun efterfølgende kæmpet med både træthed og manglende smags- og lugtesans.

Podere i gang med at tage udstyr på.

Sine Junker og Eva Mydtskov gør klar til dagens arbejde.

 

Nervøs for at skulle tilbage

Sine Junker kom efter en måneds sygemelding tilbage på job, da smitten for alvor steg i samfundet i slutningen af året. Her testede Sine Junker og Eva Mydtskov hver især 300 borgere om dage Egentlig løb deres kontrakt i første omgang til udgangen af 2020, men de to har valgt at forlænge deres parløb frem til midten af april, hvor årstiden forhåbentlig gør, at der igen vil være mindre brug for podepindene. Men så vil de også gerne tilbage til deres job i lufthavnen.

- Der går SAS i blodet, det er jo derfor, jeg har været i virksomheden så mange år. Den nerve, der er i lufthavnen, adrenalinen og deadlinen - vi ved aldrig, hvad vi møder ind til. Det savner jeg. Der er også et meget disciplineret miljø i SAS, hvor du skal agere meget selvstændigt, siger Eva Mydtskov og fortsætter:

- Når jeg står ude ved gaten, er det mig, der har ansvaret, og når jeg tager mikrofonen og giver en besked, så er det mig, der bestemmer. Her er det den samme procedure sprit, tast, sprit, prøvetagning, sprit, bum - så de faglige udfordringer mangler jeg også her.

Når de vender tilbage er 43 % af deres kolleger er væk, da SAS Ground Handling i løbet af 2020 har opsagt 150 ansatte på HK-området. Selv er de heller ikke længere garanteret mod at blive opsagt, hvis krisen fortsætter, og flyene må holde parkeret længe endnu.

- Vi ved, vi har hinanden, men vi ved ikke, hvad vi kommer tilbage til, som Sine Junker konstaterer.

- Mette Frederiksen har sagt, at det bliver lige så svært at åbne op igen - det bliver helt sikkert ikke nemt for os. Men efter så mange år - ja, det er jo et helt arbejdsliv, har jeg nu lært, at der også er en verden uden for SAS, supplerer Eva Mydtskov.

- Jeg planlægger ikke at skulle ud og have en ny karriere, men jeg er ikke bange længere, og hvis det sker, så sker det. Sådan har jeg ikke haft det før.