Lene Roed. Formand for HK Kommunal

Da HK Kommunals formand, Lene Roed, for halvanden uge siden satte sin underskrift på overenskomstforliget om fordelingen af de til HK’erne øremærkede regionale midler, satte hun også et foreløbigt punktum for sin debut som OK-topforhandler.

Formanden, der indtil videre har stået i spidsen for HK’erne i kommuner og regioner i bare godt et år, er overordnet godt tilfreds og en smule lettet over OK-resultatet. Det fortæller Lene Roed i et større interview med A4 Overenskomst.

Lønudvikling var førsteprioritet

På forhånd handlede det først og fremmest om at sikre reallønnen i en usikker corona-tid, og det lykkedes ifølge HK Kommunals formand med generelle lønstigninger på 5,02 procent over de kommende tre år.

- Før forhandlingerne havde vi en meget stor usikkerhed om, hvordan den økonomiske ramme ville komme til at se ud. Ville det overhovedet være muligt at sikre en realløn for vores medlemmer? Det har været vores førsteprioritet, og det lykkedes. Det er jeg rigtig glad for, siger Lene Roed til A4 Overenskomst.

Hun hæfter sig desuden ved, at reguleringsordningen videreføres. Det giver hende en tro på, at resultatet kan blive endnu bedre, når der kommer styr på covid-19. Og der dermed også formentlig kommer gang i et økonomisk opsving på det private arbejdsmarked, som i givet fald vil smitte af på det offentlige.

Bedre pension med fritvalg

Forbedret pension til alle HK’ere i basisstillinger er et andet af de OK21-resultater, HK Kommunals formand fremhæver som en landvinding, der umiddelbart giver bedre muligheder for at fastholde seniorerne på arbejdsmarkedet.

Samtidig får alle HK’ere med overenskomstforliget et frit valg i forhold til den pension, der ligger over 15,0 procent. Hvis nogen foretrækker løn frem for pension, så kan man vælge at få den del, der ligger over 15,0 procent, udbetalt som løn.

Et specielt første år i coronaens skygge

Midt under OK21 kunne Lene Roed fejre sit første år som formand, efter hun blev valgt på HK Kommunals kongres den 28. januar sidste år. Og hun lægger ifølge A4 Overenskomst ikke skjul på, at året er forløbet meget anderledes, end hun på forhånd havde regnet med.

- OK21 har selvfølgelig fyldt meget, og det har været helt specielt. Forarbejdet var anderledes, end vi havde forventet. Det var jo ikke muligt for os at samles fysisk om forhandlingerne, og det vanskeliggjorde forløbet. Jeg vil ikke sige, at jeg på forhånd var skræmt ved udsigten til min første overenskomstforhandling som formand, men jeg var da selvfølgelig lidt spændt. Specielt set i lyset af de specielle omstændigheder med corona, siger formanden til A4 Overenskomst og fortsætter:

- Samlet set synes jeg, vi har været gode til at støtte op om hinanden, og vi har formået at lande nogle forlig, som vi alle kan se os selv i. Det er det vigtigste.

Fra på mandag den 15. marts har alle HK Kommunals medlemmer mulighed for at stemme enten ja eller nej til OK21-resultatet. Afstemningen løber til og med den 19. april.

Artiklen er opdateret 10. marts 2021