Kate Kengen

Formand for de HK-ansatte ved landets domstole, Kate Kengen, er træt af at høre de smukke ord fra politikerne. Hun vil have flere medarbejdere ansat ved de pressede domstole. Foto: Privatfoto

Det vælter ind med sager til landets domstole, og ventetiderne stiger og stiger. Særligt på strafferetsområdet er det svært at finde plads til de tusindvis og atter tusindvis af sager. Det viser årsrapporten fra Danmarks Domstole for 2020.

- Presset er meget betydeligt på straffesagsområdet og har været det i de seneste år. Det udfordrer retterne og indebærer, at sagsbehandlingstiderne stiger, og sagsbunkerne vokser. Det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende, sagde Kristian Hertz, direktør i Domstolsstyrelsen for nylig til Ritzau.

Den direkte konsekvens er, at både ofre og tiltalte skal vente længe, før deres sager bliver afgjort.

Har råbt op længe

Regeringen og flere partier indgik i december en aftale om et politiforlig, som giver flere kræfter både til politiet og anklagemyndigheden. Men domstolene fik ikke den hjælp, de havde håbet, og det fik dommernes formand til at skrue op for kritikken.

- 13 millioner årligt forslår desværre slet, slet ikke (..) Der skal helt andre ting til, ellers går det galt, skrev Dommerforeningens formand Mikael Sjöberg i december til justitsministeren. 

Og årsrapporten fra Domstolsstyrelsen bekræfter nu de dystre udsigter. Det næste år ventes sagsbehandlingstiden at stige endnu mere, og det har fået Foreningen af Offentlige Anklagere (FOAN) til at opfordre Folketingets politikere og regeringen til at tage problemet alvorligt – og at få gjort noget.

- Det nytter ikke, at vi producerer en masse sager, som så bare ligger stille ved domstolene. Vi håber, at de får tilført midler, så sagsbunkerne kan komme ned, siger Line Scharf, formand for FOAN til Ritzau.

I løbet af sidste år modtog byretterne cirka 228.000 straffesager – altså sager om for eksempel vold, narko, voldtægt, drab og bandekriminalitet. Det er en stigning på godt 20 procent siden 2017. Byretterne fik samtidig flere end 20.000 domsmandssager, hvilket ifølge Ritzau er det højeste nogensinde.

- Jeg synes, at der har været råbt op om situationen længe. Man kan ikke sige, at politikerne ikke har været bekendt med, at sagsbehandlingstiderne vokser, siger Line Scharf.

En dråbe i havet

HK Stat har i lighed med FOAN, Dommerforeningen og andre organisationer flere gange peget på problemerne med flere, større og mere komplekse sager. Også i 2020 deltog HK Stat i flere møder med Folketingets Retsudvalg, justitsminister Nick Hækkerup og en række retsordførere.

Formand Kate Kengen fra HK Landsklubben Danmarks Domstole mener, at de få ekstra midler politikerne har afsat er en dråbe i havet, som slet ikke løser problemerne. Hun er derfor enig i, at der skal handling bag ordene fra justitsministeren.

- Der er kommet så mange smukke ord fra politikerne, men nu må der ske noget. Vi har rigtig travlt og har brug for flere hænder. Og ikke kun nye dommere, men også kontorfunktionærer, så de nye dommere ikke ender med at lave administrativt arbejde. Vi har brug for et løft til alle faggrupper, siger Kate Kengen.

dommerbrev til hækkerup

Der skal helt andre ting til, ellers går det galt

13 millioner årligt forslår desværre slet, slet ikke, skrev Dommerforeningens formand Mikael 
Sjöberg i december i et brev til justitsminister Nick Hækkerup om domstolenes aktuelle situation.

’Jeg synes ærlig talt, at de tre retspræsidenter havde skrevet et meget afdæmpet og sagligt indlæg om situationen ved domstolene. I mine øjne rammer de vores problemer spot on.

10 ekstra dommere, hvoraf hovedparten rekrutteres internt, og 13 millioner årligt forslår desværre slet, slet ikke, og det gør effektiviseringer heller ikke. (..) Der skal helt andre ting til, og hvis der ikke sker mere end det, du skitserer, går det galt.’

Jeg har fra byretspræsident Jørgen Lougart fået vedlagte opgørelse over situationen i Roskilde i 2021, som jeg synes, du skal se. Når retten har afviklet de hastende arrestsager og andre hastende sager, er der ikke dommerressourcer til alle de øvrige sager ved retten. Jeg synes opgørelsen taler for sig selv, skrev Mikael 
Sjöberg.’

Læs hele brevet på Dommerforeningen.dk  (Linket er udløbet pr 18/1 2024)
Vis mere