”Vil ministeren redegøre for, hvorfor man ikke bruger OS2kabinetter på landets biblioteker og andre steder med offentlige computere som en konkret løsning på problemet med kriminelle der stjæler danskernes NemID-oplysninger”?

Sådan lyder et meget konkret spørgsmål fra Peter Skaarup (DF) til justitsminister Nick Hækkerup (S).

Spørgsmålet kommer blandt andet på baggrund af en række sager, hvor IT-kriminelle har stjålet oplysninger om cpr/Nem-ID via såkaldte keyloggere, der fungerer som en USB, der så tapper alle de oplysninger, som borgeren taster ind.

Problemet opstår alle de steder, hvor borgere kan tilgå og bruge offentlige computere, fx på biblioteker, skoler, borgerservice, jobcentre mv.

Ansatte kan få kursus i IT-svindel

I Århus har man blandt andet udviklet såkaldte OS2-kabinetter, der er et metalgitter, som sættes ned om computeren, sådan at USB-stik ikke kan indsættes.

På baggrund af input fra KL svarer ministeren, at mange kommuner bruger disse kabinetter, men at det er op til den enkelte kommune at bestemme sikkerhedsforanstaltninger – og at der findes andre muligheder på markedet.

I svaret oplyses det også at fx ansatte på biblioteker og borgerservicecentre har deltaget i efteruddannelse om IT-svindel hos Nationalt Cyber Crime Center i Rigspolitiet (NC3) – og at der kommer nye kurser i april.