Efter flere måneders delvis nedlukning kan biblioteker, borgerservice på biblioteker og kulturinstitutioner fra d. 21. april endelig se frem til at kunne slå dørene op for borgere og besøgende. 

Men med genåbningen følger der også en række retningslinjer, som både borgere og ansatte skal være opmærksomme på.

Kulturministeriet har i samarbejde med sundhedsmyndighederne og andre relevante samarbejdspartnere besluttet, at borgere fra genåbningsdagen skal fremvise coronapas eller negativ test, hvis de skal benytte sig af bibliotekerne og borgerservice på bibliotekerne.

Dog vil der være enkelte undtagelser. Eksempelvis vil det ikke være et krav at vise coronapas, hvis borgeren benytter sig af et såkaldt ’Click and collect’-system. 

Her vil borgeren selv kunne aflevere og afhente bøger og andet materiale uden at opholde sig i bibliotekslokalet eller have tæt kontakt med de ansatte. 

Ikke behov for særlige forholdsregler

Foruden fremvisning af coronapas vil det også være et krav for biblioteksansatte, at der på læsesale sikres minimum en meters afstand mellem de siddende, og at man følger sundhedsmyndighedernes krav om hyppig rengøring og udluftning.

Dog vurderer ministeriet, at det ikke er nødvendigt med særlige forholdsregler i forhold til afleverede bøger. Dermed er det altså ikke et krav at spritte materialerne af, når borgere afleverer dem. 

De biblioteksansatte skal ifølge retningslinjerne blot sørge for at spritte sig selv af og hyppigt vaske hænder.

Læs alle retningslinjerne på Kulturministeriets hjemmeside her.