Line Hovgaard Olsen

Der er temmelig langt fra en fyldt kostald til et jobcenter. Temmelig langt fra at sætte malkerobotter på yvere, muge ud og fodre 350 malkekøer til at lave indstillinger til førtidspension eller borgerrefusioner. Ikke desto mindre har det været Line Hovgaard Olsens hidtidige karrierevej.

- Fra jeg var helt lille, har jeg altid drømt om at arbejde med dyr. Da jeg gik på efterskole var jeg i brobygning på en landbrugsskole, hvor man kunne få en HF og blive landmand samtidig. Jeg syntes, at det var smart, at man kunne slå en gymnasial uddannelse sammen med dyrene, så det var et helt oplagt valg dengang, forklarer Line Hovgaard Olsen.

Rart at være ude

For hende var det vigtigt, at det var udendørs. Hun nød at være sammen med dyrene, og at man ikke skulle forholde sig til en masse andre medarbejdere.

- Jeg kender ingen landmænd og er ikke vokset op med landbrug, men det var rart at være ude, bruge sin krop og gå rundt stille og roligt blandt køerne. Jeg valgte køerne, fordi de er store og har et roligt sind – det er meget sjældent, at jeg har oplevet dem aggressive, forklarer Line Hovgaard Olsen.

Hendes landmandskarriere sluttede dog brat, inden den nærmest kom i gang. Hun nåede kun at blive færdiguddannet og arbejde i sit første job i 14 dage.

- En morgen skulle jeg stoppe nogle køer. Jeg sætter mit ben igennem en låge, får overstrukket benet, og så falder knæskallen simpelthen af. Knæskallen sad ude på siden af benet, og mit ben var fuldstændig låst. Jeg lå på jorden og skreg, og mine kolleger kom og hjalp mig og kørte mig på skadestuen, fortæller hun om den voldsomme oplevelse.

måneders genoptræning af knæ

Knæskallen blev sat på plads, og herefter ventede flere måneder med både skinne og senere genoptræning. Måneder som blev brugt på at spekulere over fremtiden.

- Jeg begyndte at overveje, om jeg alligevel skulle noget andet. Arbejdet som landmand er meget fysisk hårdt, og jeg kunne nok alligevel ikke se mig selv i en stald, hvis jeg skulle kigge ti år frem i tiden. Så mens jeg gik derhjemme, blev jeg mere og mere klar på, at der skulle ske noget andet. Måske noget hvor jeg kunne koble kontorarbejde sammen med min landmandsuddannelse, fortæller hun om sine tanker.

Valget faldt på kontoruddannelsen. Og det har hun bestemt ikke fortrudt.

- Jeg valgte den, fordi jeg tænkte, at den var god at have, når jeg nu gerne ville skifte spor. Jeg kan godt lide at lære nyt og har altid være hurtig til det. Jeg ville også gerne have udvidet min horisont og har altid været glad for kontakten med andre mennesker, siger Line Hovgaard Olsen.

Om på den anden side

Hun fik elevplads i Slagelse Kommune og valgte at starte som elev i jobcentret.

- Efter en lang sygemelding havde jeg selv været i kontakt med jobcentret som borger, så jeg syntes, at det kunne være spændende at komme om på den anden side. I min egen tid i systemet har jeg kun haft gode oplevelser med jobcentret. Og som elev har det været mega interessant at lære systemerne at kende og se hvor meget arbejde, der faktisk ligger bag, og hvor meget pres jobcentrene er underlagt, fortæller Line Hovgaard Olsen.

Selv har hun behandlet aktindsigter, været i receptionen, skrevet indstillinger til rehabilitering og gjort dem klar til borgere. I sin elevtid skal hun være tre forskellige steder, hvilket passer hende godt.

- Jeg føler virkelig, at jeg har fundet mit kald. Jeg finder mig hurtigt til rette i forskellige afdelinger, og folk er heldigvis rigtig søde. Jeg kan mærke, at jeg udvikler mig rigtig meget, og på skolen har jeg da heller ikke fået de værste karakterer, siger hun med et 12-tals smil og afslører, at det klart er kommunikationsfagene, der falder hende nemmest.

- Det er straks værre med jura. Der er mange love og paragraffer at holde styr på, men jeg er sikker på, at det nok skal komme, understreger hun.

Den rette hylde

Line Hovgaard Olsen er færdig med kontoruddannelsen til august, men har endnu ikke besluttet, hvilken retning hun vil gå efter.

- I virkeligheden havde jeg jo tænkt, at jeg gerne ville kombinere min landmandsuddannelse med kontoruddannelsen – måske på Arla eller i en dyreklinik. Men nu er jeg godt nok også blevet ret glad for jobcentret, så jeg kunne sagtens forestille mig, at det var den vej, jeg kommer til at gå. Der var god stemning og spændende opgaver, og jeg glædede mig til at komme på arbejde hver dag, forklarer hun, selvom hun nu er videre i en ny afdeling.

Uanset hvor hun ender, er hun glad for, at hun tog valget om at skifte landmandslivet ud med kontoruddannelsen.

- Hvis man viser, at man kan noget, så får man virkelig meget igen. Det er fedt, at man allerede efter få uger kan sidde med sine egne faste opgaver. Personligt er jeg blevet meget mere selvsikker og tør sige, hvad jeg mener. Og jeg kan se nu, at jeg trives meget bedre i et kvindefag end sammen med de store, kæphøje mænd i landbruget, siger Line Hovgaard Olsen.