Leder og medarbejder holder medarbejderudviklingssamtale MUS. Foto af Charles Deluvio via Unsplash

I stedet for at fremrykke medarbejderudviklingssamtalerne har nogle ledere glemt deres medarbejdere og bagatelliserer trivslen, mener næstformand i HK Privat, Anja C. Jensen.
Foto af Charles Deluvio via Unsplash

 

Selv om coronakrisen lægger ekstra hårdt pres på medarbejderne, så vælger mange ledere at sætte medarbejderudviklingssamtalerne (MUS) på pause. 42 % af medlemmerne har ikke haft MUS siden statsministeren meldte den første nedlukning 11. marts 2020. Hver femte af dem har fået at vide, MUS er sat på standby netop på grund af corona. Det viser en spritny survey blandt 844 medlemmer fra HK Privat.

Det bekymrer næstformand i HK Privat, Anja C. Jensen. Hun mener, at netop corona, nedlukning og hjemmearbejde gør MUS’en ekstra vigtig:

- Coronakrisen belaster medarbejderne ud over det sædvanlige. De har på rekordtid skulle omstille sig til en ny digital virkelighed, isolation med minimal kontakt med leder og kolleger og utryghed for smitte. Selv om de har præsteret virkelig godt, så har vores medlemmer igen og igen udtrykt, at de føler sig overset. Trivslen er udfordret, siger hun og fortsætter:

Hvis der er nogen ledere, der har glemt deres medarbejder eller bagatelliserer trivslen, så er de manglende MUS – som i stedet burde være fremrykket – et ret godt eksempel på det. Medarbejderne er ude af øje og derfor ude af sind. Men lige nu er trivslen mere end nogensinde før nødt til at være i højsædet. Og derfor kan de simpelthen ikke være bekendt at sætte MUS på stand by! Det er både uforståeligt og uansvarligt! Se lige at få dem i kalenderen!

HAR DU HELLER IKKE HAFT MUS I ÅR, SÅ LÆS, HVAD DU SELV KAN GØRE

 

PLAN FOR GRADVIS TILBAGEVENDEN

Ud over konkrete opgaver, så har de HK’ere, der har haft MUS, især talt med deres ledere om arbejdsglæde (75 %), samt samarbejde med kolleger (74 %) og leder (68 %). Og det i væsentligt højere grad end tidligere år.

- Det understreger behovet for og vigtigheden af at få holdt MUS. Langt de fleste har – ud over at afstemme opgaver – brug for at tale med deres ledere om arbejdsglæde og samarbejde. Og det er der ikke noget at sige til, siger Anja C. Jensen.

To tredjedele af de privatansatte HK’ere har arbejdet mere hjemme end ellers. Næstformanden efterlyser, at lederne kommer med en plan for, hvordan medarbejderne gradvist vender tilbage igen:

Vi er ikke små maskiner, arbejdsgiverne bare kan flytte fra den ene platform til den anden. Vi har behov for at blive inddraget, og det gør man ikke bare ved at knipse med fingrene. Vi bør have nogle samtaler om, hvordan vi gør det gradvist. Og den snak kan passende starte ved MUS-samtalen. 
FAKTA FRA UNDERSØGELSEN

TOP FEM SAMTALEEMNER UNDER MUS

  • 80 % Konkrete opgaver, jeg har haft i perioden
  • 75 % Min arbejdsglæde
  • 74 % Samarbejdet mellem mig og mine kolleger
  • 71 % Mængden af opgaver
  • 68 % Samarbejde mellem mig og min leder
Vis mere

 

VIGTIGT AT LEDE – OGSÅ PÅ DISTANCEN

Selv om rigtig mange har formået at holde MUS ansigt til ansigt, så har næsten hver tredje mødt sin leder til MUS online. Og 80 % af dem synes ikke, det gjorde nogen som helst forskel. 12 % synes dog, det var værre at holde samtalen digitalt end fysisk.

- MUS kan sagtens gøres digitalt. Lederen skal være i kontakt med sine medarbejdere – uanset platform. For det er vigtigt at udøve ledelse – også på distancen – og se og høre medarbejderne, som man blandt andet gør via MUS. siger Anja C. Jensen og fortsætter:

- Vi ved godt, det er tidskrævende, og at I arbejdsgivere har supertravlt. Men det har medarbejderne også. Derfor skal I tage nogle små pauser, stoppe op og give jer selv tiden til at finde ud af, hvordan stemningen er i den medarbejdergruppe, I er ledere for. Det dur ikke at tænke, intet nyt er godt nyt. 


FÅ 6 TIPS TIL, HVORDAN DU FORBEREDER DIG TIL MUS

 

Fakta om MUS UNDER CORONA

844 medlemmer af HK Privat har deltaget i undersøgelsen, som viste dette om MUS under corona:

 

  • 60 % af privatansatte HK’ere har normalt MUS en gang om året. 14 % har det oftere, mens de øvige har det sjældnere.
  • 58 % har holdt MUS under corona. 29 % af dem var meget tilfredse, 46 % var tilfredse, 21 % var hverken eller.
  • 70 % af dem, der har holdt MUS, har holdt det fysisk, mens 30 % har holdt det digitalt. 80 % af dem, der har holdt MUS digitalt mener ikke, det ændrer noget. 12 % synes, det var værre end normalt.
  • 42 % har ikke holdt MUS. 18 % af dem har fået at vide, det er udskudt pga. corona.