Mand med høretelefoner på.

Simon Kirk Nissen lytter til Foo Fighters, før han skal koncentere sig. Foto: Lisbeth Holten.

Du skal bare høre Mozarts Sonate K448, når du skal løse en svær opgave. Det er Mozart-effekten. Sådan lød det i 1990’erne, hvor en amerikaner blev både rig og fik verdensomspændende succes med sin bog om emnet.

Baggrunden var et videnskabeligt eksperiment fra Wisconsin University, hvor man fandt, at en gruppe collegestuderende, som lyttede til netop dette stykke Mozart, lige inden de løste en bestemt intelligenstest, klarede sig markant bedre end alle de andre.

Smart nok. Så nogle engelske forskere forsøgte sig nogle år senere med det samme. De fandt bare ingen effekt ved Mozart. Til gengæld klarede de, der hørte britpopbandet Blur, sig bedre. Så du skal altså bare høre Mozart eller Blur? Nej, selvfølgelig ikke.

Humlen er, at de amerikanske collegestuderende kom fra velbemidlede hjem, hvor de var vant til at høre klassisk musik, mens de engelske forsøgspersoner var vokset op med den umådeligt populære britpopbølge.

- Det er den allervigtigste pointe: Uanset om du bruger musik til at koncentrere dig, arbejde mere effektivt, reducere stress, falde i søvn, som smertelindring, eller hvad det nu kan være, så er det helt afgørende, at det er musik, du kan lide og forbinde dig selv med. Ellers risikerer du den modsatte effekt, siger Simon Kirk Nissen.

Han er indehaver af firmaet MindMovingMusic, der primært rådgiver forretninger til, hvordan de via musik får kunderne til at blive lidt længere og købe lidt mere. Men han er samtidig underviser og foredragsholder i, hvordan du kan bruge musik til at arbejde mere effektivt.

 

Vil du opleve simon kirk nissen live?

D. 14. september holder HK Privat webinaret "Skru op for arbejdsglæden" med Simon Kirk Nissen.

Læs mere og tilmeld dig webinaret

Musikken tænder din koncentration - i 12 minutter

For du kan bruge musik til at arbejde mere koncentreret og effektivt. Nok er hverken Mozart eller Blur det universelle svar, som faktisk slet ikke findes. Men forskningen har alligevel givet nogle væsentlige indsigter.

- Det, man fandt frem til, er, at du sandsynligvis øger din evne til at koncentrere dig lige efter, at du har hørt musik, du godt kan lide. Og at effekten varer i cirka 12 minutter, fortæller Simon Kirk Nissen.

- Det er en fysisk reaktion. For at kunne sidde stille og koncentrere dig og forholde gammel viden til ny viden, kræver det, at du får tændt din frontallap. Nøglen til at åbne den er dopamin - og når vi hører musik, vi kan lide og måske har en masse minder omkring, så er det et meget effektivt dopaminskud. Så du kan bruge det som et bevidst værktøj, en kickstart, lige inden du skal i gang med en opgave, som kræver din koncentration.

Bare giv den gas til rutineopgaver
Så spark dig endelig i gang med dødsmetal, disco, eller hvad der nu virker for dig - gerne noget med så meget energi, at det helt sikkert forstyrrer din hjerne fra alt andet. For eksempel hvis du står over for en opgave, som det er lidt svært at komme i gang med.

Og sørg så for guds skyld for at få slukket eller skiftet, når du først er kommet i gang, inden det begynder at forstyrre dig. Eller det afhænger af, hvad du skal lave. Er det en rutineopgave, som ikke kræver, at du skal lære nyt, så kører du bare på med Metallica. Det øger din effektivitet (hvis du altså kan lide Metallica).

- Vi har blandt andet forskning, som viser, at kirurger - og det er jo altså rutinearbejde, selv om det kan synes mærkeligt for os andre - arbejder både hurtigere og laver færre fejl, hvis de undervejs lytter til musik, som de selv har valgt og godt kan lide, siger Simon Kirk Nissen.

- Men så er jeg så også sikker på, at de slukker, hvis blodet uventet begynder at sprøjte.

Instrumentalmusik til koncentreret arbejde

For når du sådan for alvor skal begynde at tænke og koncentrere dig - og dermed bruge den kognitive del af din hjerne - så gælder nogle nye spilleregler. Regel nummer 1 gælder dog stadig. Du SKAL kunne lide musikken. Det nytter stadig ikke at sætte meditativt indisk sitar på, hvis du ikke kan lide det.

- Når du skal koncentrere dig, så gælder det om - modsat når du skal have et dopaminskud - at finde musik, som du ikke interagerer med. Din hjerne vil ubevidst altid rette sig imod en stemme, så instrumentalmusik virker bedst for de fleste. Du bør også undgå meget tydelige instrumenter som fx en soloviolin eller solocello, som godt kan lyde lidt som en trist kvinde, der synger, siger Simon Kirk Nissen.

- Så din playliste til koncentreret arbejde skal være musik, som er rimelig forudsigeligt, og der ikke sker de vilde ting. Men det skal stadig have noget tempo og klang. Hvis dit arbejde kræver ekstra meget koncentration, kan du med fordel skippe musikken og sætte et univers af fx naturlyde på. Bølgeskvulp, fuglesang og den slags. Den slags lyde stiller flere gratis hjemmesider til rådighed - Simon Kirk Nissen bruger fx noisli.com.

Vi har brug for støj - bare vi selv kan styre den

Men hvorfor nu egentlig ikke bare stilhed? Helt ro til arbejdet. Studier har faktisk vist, at den totale stilhed ikke er særligt fremmende for din koncentration.

- Forskere har fundet ud af, at vi har brug for en lille smule baggrundsstøj for at få tændt for koncentrationen. Det hænger sammen med, at vi biologisk ikke er skabt til den isolation, som fuldstændig stilhed er udtryk for. Mennesker er selvfølgelig forskellige. Introverte skal fx bruge mindre støj for at tænde deres koncentration og bliver også hurtigere forstyrret af det, siger Simon Kirk Nissen.

- Man har fx fundet ud af, at især i kreative processer hjælper det at have caféstøj i baggrunden. Den her udefinerbare summen, hvor du kan høre nogen snakke, men ikke høre, hvad de snakker om. Selv hvis vi ønskede den totale ro, så er det de færreste forundt at have det på en arbejdsplads. Forstyrrelserne står i kø. Selvsagt ikke mindst, hvis du sidder på et storrumskontor, hvis du ellers kan huske dem.

- Storrumskontorer er noget lort, for nu at sige det, som det er. Koncentration, effektivitet og arbejdsglæde ryger ned. Og det gør det jo netop, fordi vi ikke kan styre den støj, der er. Din hjerne vil automatisk rette sig imod stemmer, så dit første trin bør være at styre væk fra den støj. Det kan du med musik eller andre lyde, som du selv bestemmer og styrer, siger Simon Kirk Nissen.

- Og det er altså vigtigt, at I som kolleger kan snakke om det og anerkende, at I er forskellige. At én har brug for rimelig meget stilhed, mens jeg måske har brug for at sidde med høretelefoner og få blæst Foo Fighters ind i hovedet for overhovedet at kunne begynde at koncentrere mig. Vi har begge lige meget ret.

 

3 Tips til musik på jobbet

 

1. Den optimale playliste

Findes ikke. Der er ikke noget musik, som virker universelt, så du er selv nødt til at finde ud af, hvad der virker for dig.

2. Radio på storrumskontoret er no go

Radio er forbudt. Især taleradio. Men med radio kan du heller ikke styre, at du hører den musik, du har brug for. Og vi er som mennesker vidt forskellige i forhold til støjtærskel og præferencer, så det vil ikke give de gavnlige effekter, vi kan få af musik. Tværtimod.

3. Når du virkelig skal koncentrere dig

Så er naturlyde på noisli.com, som er helt gratis, virkelig et godt bud.

Kilde: Simon Kirk Nissen