Lene Roed. Formand for HK Kommunal

- Jeg hører alt for ofte, at de kommunale og regionale ledere giver vores HK’ere afslag på videreuddannelse, hvis den pågældende uddannelse ligger uden for medarbejderens nuværende, snævre arbejdsområde. Sådan lyder det fra HK Kommunals formand, Lene Roed, i et større debatindlæg i Avisen Danmark, Fyns Amts Avis og en række andre dagblade.

Afslagene kan ifølge Lene Roed handle om økonomimedarbejderen, der ønsker at tage livtag med digitaliseringen. Eller om HR-medarbejderen, der vil prøve kræfter med socialområdet.

Det gamle mundheld, ’Skomager, bliv ved din læst’, lever dermed i bedste velgående i kommuner og regioner, når det gælder mange HK’eres muligheder for at uddanne videre sig til nye og bredere kompetencer, skriver HK Kommunals formand i sit indlæg.

Omstillingsparate HK’ere møder fodslæbende ledere

Med den holdning mister kommuner og regioner ifølge Lene Roed et betydeligt potentiale for at effektivisere og udvikle den offentlige velfærd. HK’erne er omvendt gearede til at prøve kræfter med nye, fremtidsorienterede arbejdsfelter, konstaterer formanden.

Hun henviser til, at 55 procent af HK’erne i kommuner og regioner ifølge en ny undersøgelse enten har afsendt eller har overvejet at sende en jobansøgning afsted inden for de seneste tre år. For 12 år siden var det bare 30 procent af HK’erne, der havde mod på at give sig i kast med nye jobfunktioner fortrinsvist i kommuner og regioner.

- Når HK’ernes store vilje til omstilling og opkvalificering mødes af fodslæbende offentlige ledere, der i alt for mange tilfælde trykker på bremsen til en bredspektret videreuddannelse, skyder lederne sig selv i foden, skriver formanden i sit indlæg.

Brug for nye, tværgående kompetencer

Kommuner og regioner bør nemlig have en markant interesse i en veluddannet arbejdskraft, der kan varetage en bred vifte af funktioner, mener Lene Roed, der peger på, at genåbningen af de fysiske arbejdspladser efter corona-nedlukningen i den grad kræver omstillingsevner og -vilje.

- For ikke meget vil blive som før, corona’en lagde landet ned. Pilen peger på, at vi får brug for nye, tværgående kompetencer til at drive velfærden. Og at der ikke mindst vil blive efterspørgsel efter medarbejdere, der mestrer den digitalisering, som har fået en ekstra dimension under nedlukningen, lyder det fra Lene Roed, der fortsætter:

- Kommuner og regioner har nu mere end nogensinde brug for medarbejdere med brede kompetencer. HK’erne er klar til at tage udfordringen op. Jeg ser frem til, at man på ledelsesgangene kvitterer med et større råderum for videreuddannelse.

Artiklen er opdateret 02. juni 2021