Ulla Fabricius - foto Hung Tien Vu

Vi har leveret nøjagtig lige så godt derhjemme, som vi gjorde, da vi mødte op fysisk, siger formand for HK’erne i Skatteforvaltningen Ulla Fabricius til netmediet Altinget. Foto: Hung Tien Vu.

De statslige ledere fik sidste år færre sygemeldinger fra de ansatte. I gennemsnit havde de ansatte 7,4 dages fravær på grund af sygdom mod 8,1 dage året før. Det skriver Altinget på basis af tal fra Økonomistyrelsen.

Sygefraværet i 2020 er det laveste i de 7 år, som Økonomistyrelsen har medtaget tal for i sin opgørelse.

Også i Skatteministeriet har der været et markant fald, skriver Altinget. I 2020 havde de ansatte i snit 8,6 sygedage med fravær. Året før var de i snit væk 10 arbejdsdage på grund af sygdom.

- Det er selvfølgelig på grund af forskellige ting. En stor årsag er jo, at vi ikke har gået og smittet hinanden med influenza og dårlig mave, men vi har heller ikke haft det samme antal tilfælde af stress, fortæller Ulla Fabricius til Altinget Embedsværk.

Som formand for Landsklubben HK SKAT på tværs af Skatteforvaltningen repræsenterer hun omkring 3.850 ansatte.

2.000 nye kolleger – om året

Og den positive udvikling for sygefravær er fortsat i første kvartal af 2021. Her var de ansatte 1,2 dag mindre syge sammenlignet med de 3 første måneder af 2020.

Ulla Fabricius understreger overfor netmediet, at der selvfølgelig er undtagelser, og at nogle ansatte langtfra har trivedes med at sidde derhjemme. Hun oplever, at det har været særligt udtalt for ansatte, der bor alene.

Samtidig peger hun på udfordringen med nye medarbejdere. Sidste år startede 2.000 nye ansatte, hvoraf mange ikke fysisk har siddet med deres kolleger endnu. I år forventes der at komme endnu 2.000 nye kolleger til.

Men på trods af hjemsendelser, oplæring af nye kolleger og perioder med børn, husdyr eller andre bofæller på hjemmekontoret, er det lykkedes skattefolkene at holde niveauet for produktionen, fortæller Ulla Fabricius.

- Det tidligere argument med, at man ikke kunne arbejde hjemme, fordi chefen skulle holde øje med, hvad man lavede, den holder jo ikke, fordi vi har leveret nøjagtig lige så godt derhjemme, som vi gjorde, da vi mødte op fysisk, siger Ulla Fabricius.

Da medarbejderne i Skatteforvaltningen blev sendt hjem 12. marts 2020, var der omkring 900 adgange til hjemmearbejdspladser. En uge efter var der oprettet omkring 10.000.

Altingets tal viser, at Justits- og Kirkeministerierne er de områder med det højeste sygefravær, mens stats- og udenrigsministerierne har de laveste antal sygedage.

OBS. Dette er et uddrag. Hele artiklen med Ulla Fabricius kan læses hos Altinget Embedsværk (med abonnement).     

Ros fra Skatteudvalget og skattedirektøren

I en mail, der torsdag den 3. juni blev sendt til samtlige medarbejdere i Skattestyrelsen, roser direktør for Skattestyrelsen Merete Agergaard medarbejdernes hjemmearbejde.

'Kære alle

I sidste uge var jeg sammen med styrelsesdirektørerne fra Udviklings- og Forenklingsstyrelsen samt Gældsstyrelsen til møde i Folketingets Skatteudvalg om konsekvenserne af COVID-19 på Skatteministeriets område. Jeg kunne orientere udvalget om, at vi i Skattestyrelsen på langt de fleste områder er lykkedes med at fastholde et aktivitetsniveau tæt på det niveau, vi havde før nedlukningerne. Enkelte områder har selvfølgelig været påvirkede, fx udgående kontrol- og tilsynsaktiviteter, ligesom vi har skullet prioritere kræfter til at understøtte regeringens hjælpepakker og bl.a. udbetalingen af A-skatte- og momslån. Skatteudvalget kvitterede for alt det gode arbejde i coronaperioden og bad mig bringe anerkendelsen videre til jer. Det hermed gjort. Det er velfortjent ros, og jeg håber, at I hver især vil tage det til jer.'