brita andersen

HK Stat Midts formand Brita Andersen glæder sig over nye statslige arbejdspladser på Fyn og andre steder i landet. Foto: Mikkel Østergaard.

- Fedt! Rigtig dejligt!

Sådan lyder den spontane kommentar fra Brita Andersen, formand for HK Stat Midt, til regeringens beslutning om at placere nye skattecentre i Ringe og Svendborg. I forvejen er et af de i alt 8 nye skattecentre åbnet i Fredericia, som også er en del af HK Stat Midts dækningsområde.

Centrene med i alt 1.000 nye medarbejdere er en del af regeringens plan for at styrke skattekontrollen frem mod 2024. Udover fynske Ringe og Svendborg bliver Frederikshavn og Slagelse tilgodeset med hver sit nye center i henholdsvis 2023 og 2022. De øvrige fire centre er placeret i Fredericia, Frederikssund, Esbjerg og Viborg.

Lang tids arbejde belønnet

Brita Andersen og HK Stat Midt arbejdede allerede før den tidligere borgerlige regerings Bedre Balance-plan fra 2015 for at fastholde statslige arbejdspladser på Fyn og i Fredericia-området.

- I dag er det Svendborgs borgmester, der begejstret taler om de nye arbejdspladser i avisen. Men vi andre har også arbejdet for flere statslige arbejdspladser rundt om i landet, siger formanden for HK Stat Midt.

Fra omkring 2008 og frem oplevede man en jævn flytning af arbejdspladser væk fra Fyn og Fredericia-området til andre dele af landet på grund af centraliseringer og såkaldte ’effektiviseringer’. Det kostede udbud og alsidighed på det lokale arbejdsmarked, konstaterede Brita Andersen i et blogindlæg tilbage i 2020.

Nu glæder hun sig både over, at udviklingen går den anden vej og over, at skatteforvaltningen bliver styrket over hele landet.

- Med etableringen af de nye skattecentre over hele landet er vi godt i gang med den genopretning af skattevæsenet, som HK Stat har haft som mærkesag i mange år, siger Brita Andersen.

Formand for skatte-HK’ere: Vi skal tænke ud af boksen

Også Ulla Fabricius, der er formand for alle HK’erne i skatteforvaltningen, er godt tilfreds på dagen, hvor statsministeren på et pressemøde i Frederikshavn offentliggør vinderne i kapløbet om de fire nye skattecentre og de mange arbejdspladser.

- Det er dejligt med fire nye skattecentre, siger Ulla Fabricius, der har oplysningerne om de udvalgte placeringer fra pressen, da HK Statbladet taler med hende.

Nu venter udfordringen med at bemande centrene med dygtige medarbejdere. Mange af dem vil være HK’ere, siger Ulla Fabricius, der glæder sig til både opgaven og til de mange nye kolleger.

- Vi står over for en stor rekrutteringsopgave. Planerne for, hvordan den skal løses, skal vi fintune, når det er kendt, hvilke opgaver der skal løses på de enkelte centre og dermed hvilke fagligheder, der er brug for, siger hun. En politisk aftale skal fastlægge, hvilke opgaver de enkelte centre skal løse og dermed hvilke kompetencer, medarbejderne skal have, oplyser hun.

- Vi skal tænke ud af boksen for at komme godt i mål med det her. Fx ved at sende vores HR-folk ud på de relevante skoler og tale med studerende om deres fremtidige muligheder som ansatte i skatteforvaltningen. Fx er kommende professionsbachelorer i henholdsvis finans og offentlig administration oplagte mulige profiler til de nye job. Fordelen er, at de har fået den relevante grunduddannelse.

Mix af erfarne og nyansatte

Der bliver ifølge Ulla Fabricius ikke tale om at sætte et helt nyt hold af medarbejdere ind på centrene.

- Vi skal gerne have et mix af erfarne folk og nyansatte. Man kan ikke starte et skattecenter op kun med nyansatte. Og erfaringer fra bemandingen af flere af de øvrige nye skattecentre viser, at det kan lade sig gøre, forklarer Ulla Fabricius.

- Da vi lukkede det daværende skattecenter i Ribe i 2013, flyttede alle medarbejdere med til Skat i Ribe. Nu skal 80 medarbejdere til Esbjerg, hvor et nyt center er åbner. Og det har ikke været noget problem at få frivillige nok til at tage den tur, forklarer Ulla Fabricius.

Tid og metoder til at finde nye medarbejdere

På Fyn er Brita Andersen også klar til at bistå de nye skattecentre med at få de rette medarbejdere. I Ringe åbner centret i 2022, og i Svendborg i 2023.

- Der bliver tale om – og tid til – en langsigtet indsats. Vi vil også tale med Jobcentret, og med RAR Fyn, det regionale arbejdsmarkedsråd, om en indsats her, siger formanden for HK Stat Midt. 

FAKTA

HER ER DE NYE SKATTECENTRE – OG DEM VI KENDTE

Regeringens reform af skattekontrollen kommer i fire etaper i løbet af 2020-2023. Skattestyrelsen opretter i perioden 8 nye skattecentre uden for hovedstadsområdet og ansætter 1.000 nye medarbejdere. 

ÅBNER I 2023

Skattecenter Frederikshavn

Skattecenter Svendborg

ÅBNER I 2022

Skattecenter Ringe

Skattecenter Slagelse

ÅBNER I 2021

Skattecenter Viborg 

Skattecenter Esbjerg

 

ÅBNET I 2020

Skattecenter Fredericia

Skattecenter Frederikssund

 

  •  
  •  
  • INDSÆT TEKST HER
Vis mere