Til pensionen os skiller. Sådan et troskabsløfte er der mange ansatte, der i lang tid har levet og arbejdet efter. 

Men en ny undersøgelse blandt et repræsentativt udsnit af HK Kommunals medlemmer viser, at den pagt mellem ansat og arbejdsgiver muligvis er ved at gå i opløsning.

I undersøgelsen svarer i hvert fald hver tredje adspurgte, at de har sendt minimum én jobansøgning afsted inden for de seneste tre år.

Blandt de, der ikke har sendt en ansøgning, svarer lidt over 30 procent, at de har overvejet at skifte job. Det er dermed lidt mere end halvdelen – 55 procent – af svarpersonerne, der enten har søgt et nyt job eller har overvejet at gøre det inden for de seneste tre år. 

Europamestre i jobskifte

Og det resultat peger ind i en større tendens, der er i gang ude på arbejdspladserne, fortæller Louise Theil, leder af Karrieretelefonen og Karriere og Uddannelse i HK.

- Generelt ser vi nogle arbejdsmarkedstendenser, hvor jobskifte og mobilitet bliver mere og mere almindeligt for medarbejderne end tidligere. Og det gælder så også for HK Kommunals medlemmer, siger hun. 

Den generelle tendens kan Morten Ballisager, der er direktør og ejer af rekrutterings- og konsulentfirmaet Ballisager, også genkende fra sit  arbejde med jobsøgende og arbejdsgivere. Men ifølge ham er tallet for jobskiftende på landsplan faktisk langt højere end de tal, som HK Kommunals medlemsundersøgelse indikerer .

- I Danmark er vi simpelthen europamestre i at skifte job. Hvert år skifter cirka 24 procent af arbejdsstyrken til et nyt job, og det betyder også, at den gennemsnitlige lønmodtager har væsentlig kortere ansættelsestid end gennemsnittet af HK Kommunals medlemmer, siger Morten Ballisager. 

HK’s Karrieretelefon hjælper

Men selvom det er blevet mere og mere normalt at være en såkaldt ”jobshopper”, så er der stadig en del af HK Kommunals medlemmer, der føler sig utrygge ved jobsøgningen. Lidt over hver fjerde af de adspurgte i HK Kommunals undersøgelse kan berette, at de enten slet ikke eller i mindre grad føler sig klædt ordentligt på til processen med skrivning af ansøgning og cv samt deltagelse i ansættelsessamtaler.

Samme overordnede billede afspejler sig i de henvendelser, som HK’s Karrieretelefon får fra medlemmer, fortæller Louise Theil. Som leder af Karrieretelefonen, der tilbyder rådgivning til jobsøgende og andre med karrierespørgsmål, oplever hun, at HK’s medlemmer har et markant behov for den type hjælp.

- At søge et nyt job er en rigtig svær proces, hvor metoden bag ikke er givet på forhånd. For langt de fleste er det et meget uvant område at færdes i, fordi vi kun skriver en ansøgning, når vi rent faktisk skal søge de her job, siger hun og uddyber:

- Og så er jobsøgningen bare svær, fordi det hver gang kræver, at man sætter nogle meget præcise ord på, hvem vi er, og hvad vi er gode til. Det kan være vanskeligt, fordi det er svært at se sig selv udefra og skrive sig tilstrækkeligt målrettet ind i et nyt job.

Louise Theil opfordrer derfor alle medlemmer af HK Kommunal til at benytte sig af den gratis karriererådgivning, som Karrieretelefonen tilbyder. Her kan man både få hjælp til skrivning af cv og jobansøgning, og hvordan man kan forberede sig bedst muligt til jobsamtalen.

 

Ekspertens 3 go's og no-go's til din jobsøgning

Go's til din jobsøgning

  1. Brug dit netværk til at orientere dig i, hvad der sker inden for det arbejdsområde, du søger i. Det kan være, at der er opstået et nyt behov, eller at der er sket en ny udvikling, som du måske kan bruge dine evner til at fremme eller byde ind på.
  2. Når man søger job, er det ikke bare nok at skrive en virkelig skarp ansøgning. Dit cv skal også være skarpvinklet og tilpasset det job, du søger. Derfor skal man huske at fremhæve de evner, kompetencer og kvaliteter, som man tror, at arbejdsgiveren vil efterspørge.
  3. Lav din research ordentligt! Det er ikke nok bare at forberede sig på de klassiske standardspørgsmål, man kan risikere at støde ind i til en jobsamtale. Sørg for at gå grundigt til værks, når du sætter dig ind i arbejdspladsen, så du ved, hvad de står for, og muligvis også hvad de helt konkret leder efter.

No-go's til din jobsøgning

  1. Undgå at have alt for meget fokus på dig selv. Mange jobansøgere kan have en tendens til at starte hvert afsnit i ansøgningen med et ”Jeg”. Hvis det sker, så skal man stoppe op og i stedet begynde at tænke over, hvorfor man søger netop det job, og hvad man kan bidrage med
  2. Uanset hvor dårlige oplevelser og erfaringer du har med dine tidligere arbejdspladser, må du aldrig tale dårligt om dem foran din nye eller kommende arbejdsgiver. Du vil komme til at fremstå som en ”troublemaker”, og ikke en man kan stole på.
  3. Mange kunne undgå en masse små slå- og stavefejl, hvis de lige fik deres ansøgning og cv læst igennem af nogle andre, inden de sender den videre til deres fremtidige arbejdsgiver. Mange arbejdsgivere kan sagtens overleve, at man laver en enkel korrekturfejl, men hvis det er noget, der præger din ansøgning, kan det godt blive bemærket på en uheldig måde.

Kilde: Louise Theil, leder af Karrieretelefonen og Karriere og Uddannelse i HK.

Brug karrieretelefonen – den er også for dig

Vi har et helt hold af karriererådgivere, der sidder klar til at tale med dig – uanset om du ved, hvad du vil eller er lidt i tvivl om, hvor du skal hen i dit arbejdsliv. De lytter til dig og hjælper dig med at komme godt videre. De rådgiver dig om dine muligheder og alt det, du kan gøre for at udvikle dig, blive dygtigere og få styr på dine mål og ambitioner.