Storrumskontor miljlø

I halvandet år har mange kontorstole stået tomme og ubemandede. Og det vil de højst sandsynlig også gøre fremover.

Situationen hvor mange arbejder mere og mere hjemme vil nemlig få afgørende betydning for, hvordan arbejdspladsen skal indrettes og bruges.

Og det vil gå ud over de velkendte storrumskontorer, der med endeløse rækker af hæver-sænke-borde er indrettet til at huse så mange mennesker som muligt. 

I fremtiden vil arbejdspladserne i stedet helt nye former, som vil prioritere medarbejdernes følelse af fordybelse.

Sådan lyder dommen i hvert fald fra flere eksperter, der har givet deres bud på fremtidens arbejdsplads i mediet Mandag Morgen.

Mere hygge

Ifølge eksperterne vil vi derfor fremover se kontorpladser, der mere ligner ”Klubhuse” – med sofakroge og små aflukkede rum, hvor man kan finde ro, men også med plads til hygge, måltider, inspiration, sparring, kreativitet og leg.

Steen Erik Navrbjerg fra Københavns Universitet har forsket i arbejdsliv både før og under corona. Han er ikke i tvivl om, at der kommer et skifte efter pandemien.

- Fordybelse var en ny følelse, som de der arbejdede hjemme under nedlukningen havde. Når medarbejderne kan koncentrere sig bedre hjemme, selv om de har børn, der skal hjemmeskoles, kalder det på refleksion. Det må jo være fordi, vi ikke har indrettet vores arbejdspladser optimalt, siger han til Mandag Morgen.

Støj og stress

Den betragtning er indretningskonsulent fra Kito & Co. Jane Walbum enig i. Hun tror også på, at støjen, stressen og alle de andre ulemper ved storrumskontorerne, som mange har fået øjnene op for under corona-pandemien hjemsendelser, vil resultere i en udfasning af den type af arbejdspladser.

Alligevel er det ikke hendes vurdering, at arbejdspladserne går helt kontra og indretter små cellekontorer som et alternativ.

- Kontorpladserne bliver færre, de bliver til deling, og storrumskontoret bliver mindre. Der er ingen grund til at have celler, for vil man sidde helt alene, kan man sidde derhjemme. Kontoret bliver zone-aktivitetsbaseret med fokus på fleksible og multifunktionelle rum, som er inspirerende og tilgodeser medarbejdernes behov, siger Jane Walbum.