Bomuldstråde på fabrik. Fotograf Janko Ferlic, Unsplash

Fotograf Janko Ferlic, Unsplash

 

Som medarbejder i den danske mode- og tekstilbranche får du fri til at efteruddanne dig 10 dage om året med 85 % af din løn - hvert år! Det er en rettighed, der står skrevet i din overenskomst og som gælder, hvis du har været ansat i mindst 6 måneder. Og den kan spares op og bruges i op til to år efter. Retten kaldes Selvvalgt Uddannelse.

- Som navnet antyder, så er det dig, der vælger, hvad du vil dygtiggøre dig inden for. Og du kan efteruddanne dig i alt lige fra kulturforståelse og kemi til materialeteknologi og e-design. Listen over kurser, du kan tage, er alenlang, siger Britta Appel, som er uddannelsessekretær i HK Privat.

Hun fortæller, at du kan tage kurser og uddannelse på alle niveauer - fra grundlæggende til videregående niveau. Men du kan faktisk også få fri til at få lavet en realkompetencevurdering eller en screening til ordblindeundervisning, ligesom du kan få danskuddannelse, hvis du er udlænding.

FIND LISTEN OVER KURSER, DU KAN TAGE, HER


PLANLÆG UDDANNELSE MED DIN LEDER

Dine overenskomstrettigheder er nogle, som HK Privat - din fagforening - og Dansk Mode & Textil - din arbejdsgivers forening - har forhandlet sig frem til. De er et udtryk for, hvad vi er enige om, at din arbejdsindsats skal honoreres med. Og derfor skal du også tage at bruge dine rettigheder, mener Britta Appel.

- Du skal ikke undskylde, at du bruger din ret til uddannelse. Du skylder ikke nogen noget. Du har ret til at uddanne dig. Og husk nu, at det altid er lettere at uddanne sig, mens man er i job i en overenskomstdækket virksomhed. Den mulighed er ikke alle forundt, siger hun og fortsætter:

- Men ligesom dine feriedage, skal uddannelsesdage planlægges med din arbejdsgiver - i god tid og så det passer med opgaverne. Så tag et kig på listen af kurser. Få sparring hos HK’s karrierevejledere. Og hvis du vil afsted, skal du sende en ansøgning til kompetencefonden om støtte til netop den uddannelse, du gerne vil have.

FIND ANSØGNINGSSKEMAET I BUNDEN AF DEN HER SIDE

FAKTA

kompetancefonden

Fonden dækker:

  • 85 % af din løn
  • Deltagerbetaling
  • Undervisningsmaterialer
  • Transportudgifter
Vis mere

HK Privat og Dansk Mode & Textil er gået sammen om at gøre dig og din arbejdsgiver opmærksom på de rettigheder, vi har aftalt på uddannelsesområdet. Derfor har din arbejdsgiver også modtaget samme nyhed. Vi håber, det vil give jer et godt udgangspunkt for en snak om planlægning af efteruddannelse og kompetenceudvikling.

Mangler du idéer eller har du spørgsmål, så ring til HK’s karrieretelefon på telefon 3330 4460. Vejlederne sidder klar ved telefonen alle hverdage kl. 13.00-16.00.


LÆS MERE OM KOMPETENCEFONDEN OG DINE ANDRE EFTERUDDANNELSESMULIGHEDER HER (Linket er udløbet pr 6/9 2022)

aftal tidspunkt med din leder

Aftal med din leder, hvornår du er væk på uddannelse. Gør det i god tid og tag hensyn til travle perioder. Ligger undervisningen uden for normal arbejdstid, så aftal, at du bliver kompenseret på et andet tidspunkt.