Lagermedarbejder med gul sikkerhedsvest kører palleløfter gennem lageret

Arkivfoto: Shutterstock

Dårlig indretning af arbejdspladsen er ofte en af forklaringerne på, hvorfor folk, der arbejder på lager, får skader og skavanker på jobbet. Men også arbejdskulturen spiller en vigtig rolle, hvis man spørger Jan Rasmussen, der er arbejdsmiljøkonsulent hos rådgivningsvirksomheden Crecea.

- Manglende gulvplads, dårlig frihøjde og i det hele taget dårlig indretning af arbejdspladsen kan give skader og skavanker. Men også forventningen om, hvor meget man skal nå i løbet af en arbejdsdag, spiller ind. Jeg oplever også kolleger, der konkurrerer med hinanden om, hvem der kan nå mest, fortæller Jan Rasmussen.

Ordentlig plads giver bedre løft

Har du ikke nok plads at bevæge dig på, risikerer du, at du vrider i ryggen, når du løfter. Det optimale er, at der minimum skal være en meter at arbejde på, når du plukker fra en palle i pallereol. Husk at trække kassen frem til forkanten, inden du løfter.

Dårlige vaner giver bagslag

Ifølge Jan Rasmussen er de fleste virksomheder gode til at have instruktionsmaterialer, der guider medarbejderne i, hvordan de skal arbejde i gode stillinger. Men når det kommer til også at få dem til at følge guides og anvisninger, kniber det ofte.

Fokus: Arbejdsmiljø på lageret
Jan Rasmussen har for nyligt holdt oplæg om ergonomi på arbejdspladsen for HK Handels arbejdsmiljørepræsentanter på lagerområdet og har i mange år beskæftiget sig med ergonomiske forhold på arbejdspladser. Blandt andet arbejder han med rådgivning i engros- og detailhandlen, hvor han efterhånden har set lidt af hvert. I denne artikel fortæller han om, hvor det ofte går galt.

- Nogle arbejdsgivere tænker, at nu har de uddelt materialerne, og så må det være op til medarbejderne at læse dem og få dem brugt. Men det sker ikke. Det bedste er at få arbejdsteknikken vist af en god kollega eller en instruktør, og så skal der følges op på, om instrukserne også bliver fulgt. Vi ser ofte medarbejder springe over, hvor gærdet er lavest, og ikke bruger de teknikker, de har lært, fordi det i starten kan tage lidt mere tid og være besværligt. Men det handler om at tilegne sig nye vaner.

Ifølge Jan Rasmussen kan nogle skader tage årevis at bygge op, og derfor er forebyggelse vigtigt. Der, hvor problemerne ofte opstår, er i nakke, skuldre, lænderyg og knæ.

- Hvis man dagligt løfter og bærer, vil man over tid begynde at mærke det komme, og har man arbejdet 20 år på et lager, vil man alt andet lige begynde at få skavanker. Desværre er det ofte sådan, at der skal skader og skavanker til, før der bliver ændret på arbejdsrutinerne.

Det kan du selv gøre

At arbejdspladsen er indrettet korrekt, er selvfølgelig en forudsætning for at forebygge skader. Men arbejdskulturen betyder også meget. Jan Rasmussen mener, det er vigtigt, at man som kollega støtter op om hinanden og minder hinanden om de gode arbejdsrutiner. Her er det ofte de små ting, der tæller.

-Der er mange måder at lave om på den måde, vi arbejder på. Her skal vi passe på, at det ikke bliver for omfattende, men at det er de hurtige fifs, som kommer i spil. Hold fokus på én ting ad gangen, og lyt til hinandens gode idéer til, hvordan I kan gøre tingene nemmere, siger han.

Få hjælp fra din arbejdsmiljørepræsentant

Har du udfordringer med skæve løft, dårlige arbejdsstillinger eller dårlig indretning af din arbejdsplads, så tag fat i din arbejdsmiljørepræsentant eller lokale HK-afdeling på tlf. 7011 4545.

Se, hvilke krav der er til indretning af lageret 

Overvejer du selv at blive arbejdsmiljørepræsentant? Læs mere her