Lene Roed. Formand for HK Kommunal

- 1,2 milliarder kroner ekstra til hospitalerne dækker ikke udgifterne til stigende medicinpriser og nye behandlingsformer. Mangel på finansiering betyder, at sygehusene skal finde penge gennem besparelser og effektiviseringer. Konsekvensen er, at de ansatte stadig skal løbe alt for hurtigt. Det er skuffende og urimeligt.

Sådan lyder det fra HK Kommunals formand, Lene Roed, om den netop indgåede aftale mellem finansministeren og Danske Regioner om næste års økonomi.

Der mangler knap en milliard

Den økonomiske ramme, aftalen er et udtryk for, dækker akkurat behovet for midler til, at sygehusene i det kommende år vil modtage flere ældre og flere patienter i det hele taget. Men pengene rækker ifølge HK Kommunals formand langtfra, når der også skal findes midler til ny medicin, teknologi og nye behandlingsformer.

- HK Kommunal har sammen med vores kolleger i Sygehussamarbejdet løbende appelleret til, at der bliver tilført sundhedsvæsnet i alt 2,1 milliarder kroner ekstra, så merudgifterne bliver dækket. Det er desværre ikke sket med den nye aftale. Ambitionen om at drive et tidssvarende sundhedsvæsen i verdensklasse bliver ikke fuldt indfriet i denne omgang, siger Lene Roed.

For få hænder

HK Kommunals formand peger på, at et aftalt teknologibidrag på 400 millioner kroner og en hensigtserklæring om, at de administrative udgifter skal nedbringes, yderligere vil lægge pres på sygehusenes behov for finansiering.

- Aftalen løser langtfra det altoverskyggende problem, at der i det danske sundhedsvæsen er for få hænder, der skal løse stadigt flere arbejdsopgaver. Jeg vil gerne opfordre regionerne til, at de så vidt muligt undgår, at det bliver sygehuspersonalet, der skal holde for, når nu regeringen ikke vil dække hele regningen, lyder det fra Lene Roed.

Ansatte er maksimalt pressede

Hos lægesekretærerne i DL forudser formand, Nathali Schaap Degn, at sygehuspersonalet med den nye økonomiaftale kan få vanskeligt ved at give borgerne den kvalitet i behandlingerne, de med rette forventer.

- Under corona-epidemien har sundhedspersonalet i forvejen knoklet for at holde nogenlunde trit med opgaverne. I øjeblikket kæmper vi med at indhente det behandlingsefterslæb, epidemien har efterladt. Når økonomien er så skrabet, som den er med den nye aftale, kræver det stærke prioriteringer i sundhedsvæsenet, siger Nathali Schaap Degn og fortsætter:

- Det understreger med al tydelighed vigtigheden af, at man anvender de rette hænder til opgaveløsningen. Men det er helt urimeligt, hvis vi som personale alene skal stå på mål for, at regionerne kan få enderne kan hænge sammen.

Artiklen er opdateret 10. juni 2021