Hvis begrebet win-win tages bogstaveligt, skal begge parter have noget ud af det. Og sådan blev det også, da elevansvarlig Karin Schødt fik held til at få ansat Peter Rørvig Skov som elev i afdelingen for Vej og Trafik i Frederikssund Kommune.

Begge kalder det en klar win-win. Og ikke bare for de to hver især, men også for kommunen, hvor Peter efter sin læretid nu er blevet projektansat i Affaldskontoret. Specielt glæder Karin Schødt sig over, at succesen med den første elev nu betyder, at eleverne er kommet for at blive i hendes afdeling.

At Vej og Trafik overhovedet fik en elev kom sig af, at hun en dag skulle have fat i nogen på lønkontoret og fik en meget venlig og serviceminded ung mand i røret. – 'Ham kan vi da godt bruge hos os,' tænkte hun, da hun fandt ud af, at der var tale om en elev.

Inden det kom dertil, var det dog noget oppe ad bakke, da det ikke var alle, der var med på ideen om at modtage en elev. Men da Karin havde opbakning fra lederen af Vej & Trafik, Henriette Andersen, lykkedes det alligevel.

Og Peter? Ja, han stod klar i kulissen, straks han fra Karin havde hørt, hvor spændende og afvekslende opgaver, han ville få i hendes afdeling.

– Jeg var aldrig i tvivl om, at jeg gerne ville over i Vej og Trafik. Og i dag er jeg glad for, at det lykkedes. For det har været en rigtig god oplevelse. Også fordi jeg i Karin fik en fantastisk vejleder, siger han og glæder sig særligt over, at der var så meget tillid til ham, at han fik en stor selvstændig opgave, hvor hans aftryk i den endelige løsning i dag er til at få øje på.

Coronaen var et benspænd

Peter Rørvig SkovAllerede kort efter han satte sig i lærestolen i Vej og Trafik stillede udfordringerne sig dog i kø. For med coronaen kom en nedlukning af arbejdspladsen, som gjorde det til en temmelig usædvanlig oplevelse at være elev. Men takket være en næsten daglig telefonisk kontakt mellem ham og Karin gik det. Også til sidst, hvor han skulle til den afsluttende eksamen.

– Dér må jeg indrømme, at jeg blev lidt nervøs. For den der nemme og direkte sparring, man kan have, når man sidder fysisk sammen, kunne jeg jo ikke have med nogen på grund af nedlukningen, fortæller Peter.

Men bestod gjorde han. Og både til sin egen og Karins stolthed:

– Det glæder mig så meget, at jeg kunne hjælpe Peter til et godt læreår trods coronaen. Men det specielle vilkår betød nok også, at jeg tog min rolle ekstra alvorligt i forhold til at fylde hans rygsæk og give ham troen på, at det hele nok skulle lykkes, siger Karin og understreger, at en forudsætning for at påtage sig rollen som elevansvarlig er, at man er klar til at bruge en masse ressourcer på det.

Desuden skal man ikke glemme, at man også selv kan få noget ud af det, tilføjer hun og fortæller, at hun personligt har lært en masse. For én ting er, at man pludselig står med ansvaret for et ungt menneskes uddannelse, noget andet er, hvordan man griber det an i praksis.

– Det er en stor pædagogisk opgave, der for en HK’er måske ikke ligger lige til højrebenet. Så jeg lærte også en masse undervejs, som jeg ser frem til at bruge på nye elever fremadrettet, som hun siger.

Kommuner skal tage flere elever

Karin SchødtNoget af det, der drev Karin Schødt, var den kendsgerning, at HK'ere er 'en truet art'. Truet af andre faggrupper, der langt hen ad vejen står klar til at overtage jobbene.

– Jeg synes helt generelt, at kommunerne tager alt for få elever. Det ser jeg gerne ændret, fordi jeg mener, at HK'erne har en åbenbar plads i systemet og gør rigtig god fyldest. Mit lille bidrag til at vende skuden blev at få min egen afdeling til at tage elever. Og det er jeg utrolig glad for, at det er lykkedes, siger hun og fortæller, at der er nye elever på vej til det tekniske område i Frederikssund Kommune.

Peter Rørvig Skov mener heller ikke, at kommunerne lever op til deres ansvar, når det handler om eleverne. Dels bør de tage langt flere elever, mener han. Dels bør de gøre mere ud af at støtte de unge i læretiden.

– Som elev kan man godt føle sig lidt ensom i starten. Og her kunne arbejdspladsen godt være mere aktiv i forhold til at få skabt et godt sammenhold mellem eleverne. Vi vil jo gerne lære hinanden at kende, og kan jo også bruge og støtte hinanden i dagligdagen, peger han på.

Vi har et ansvar

Lige som Karin og Peter er også afdelingsleder Henriette Andersen, Vej og Trafik, glad for, at hele den tekniske forvaltning har fået mere fokus på eleverne:

– Jeg synes, at vi som kommunal virksomhed har et ansvar for at skabe nogle gode elevpladser til de unge mennesker, som skal ud på arbejdsmarkedet. Derfor lægger vi os i selen for at give deres læretid et godt indhold, så de kommer til at prøve forskellige opgaver og får et reelt indtryk af, hvad det vil sige at arbejde et sted som her, siger hun.

Og Peter bliver langt fra den sidste elev i afdelingen. Der kommer flere, fastslår lederen og glæder sig over, at stadig større dele af kommunen får øjnene op for, hvad eleverne kan bidrage med.

– Jeg tror, man har opdaget, at det jo ikke bare handler om at lære en ung op, men at det faktisk er meget berigende at få unge ind. Ellers sidder vi jo bare og bliver ældre og ældre alle sammen. Vi skal udfordres. Og det giver faktisk en rigtig god snak på kryds og tværs, når vi har de unge med, siger Henriette Andersen.