Rygning forbudt skilt

I langt de fleste kommuner må medarbejderne efterhånden se langt efter den velkendte rygepause, når lysten til en cigaret trænger sig på. 

En opgørelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at i alt 66 kommuner har valgt, at de ansatte ikke længere må ryge, imens de er på arbejde. Det svarer til, at to ud af tre af landets kommuner nu er helt røgfri.

Trods den store tilslutning til røgfri arbejdstid blandt kommunerne, eksisterer der stadig store regionale forskelle. Midtjylland topper listen med 16 røgfri kommuner ud af i alt 19. Imens må region Nordjylland indtage bundplaceringen med kun fire røgfrie kommuner ud af i alt 11.

- Det er ærgerligt, at der er så store geografiske forskelle. Det betyder, at ens risiko for at ryge og blive syg afhænger af, hvor i landet man bor. Det er ikke fair. Alle bør have samme mulighed for et liv uden tobak, siger chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse Niels Them Kjær til DK nyt. 

Over grænsen

Men selvom enkelte regioner halter bagud er der stadig tale om en stigning af antallet af røgfri kommuner i hele landet. Fra august sidste år har 16 flere kommuner tilsluttet sig beslutningen om at indføre røgfri arbejdstid for medarbejderne.

Det er især Region Sjælland og Region Hovedstaden, der har været frontløbere og fået flere kommuner til at indføre en stram røgfri-politik.

Næstformanden i HK Kommunal, Mads Samsing, er dog ikke begejstret for de stramme rygeregler for de ansatte, og kalder det for ”over grænsen”, når kommuner indfører forbud.

- Rygning er absolut usundt. Flere skal gerne kvitte rygning, og vi skal forebygge, at andre begynder. Men det skal ikke ske ved at trække et forbud ned over hovedet på medarbejderne. På den måde blander man sundhedspolitik og ansættelsesret sammen, og det er at tage den alt for langt. Der er også forskel på arbejde og arbejdspladser. Derfor håndteres det her bedst i form af aftaler mellem ledelse og medarbejdere i MED-systemet, siger han.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse var det Fredensborg Kommune, der som den første kommune i 2012 indførte et forbud mod rygning i arbejdstiden.