dennis og heidi

Dennis Alex Jørgensen arbejdede i DSB indtil han blev valgt som formand for HK Trafik og Jernbane, og Heidi Juhl Pedersen har en baggrund i politiet. Under et kursus på Christiansminde måtte de pludselig løbe for at være med til at starte et hjerte.

Normalt plejer Dennis A. Jørgensen fra HK Trafik & Jernbane at slå lyden fra på sin telefon, når han går i møde. Derfor kunne han først heller ikke forstå, hvorfor den pludselig bimlede og bamlede tirsdag morgen den 15. juni midt i dagens første kursustime på Hotel Christiansminde i Svendborg.

De cirka 20 bestyrelsesmedlemmer og formænd fra forskellige HK-afdelinger var ved at samle op på dagen før, og enkelte kikkede lidt stramt, da larmen brød ud. Det gik dog hurtigt op for Dennis, at det var en hjertealarm fra appen på hans telefon.

Et hjerte i nærheden var holdt op med at slå.

Som hjerteløber er han trænet i, at hvert sekund tæller. Sammen med Heidi Juhl Pedersen, der er formand for HK Stat Sjælland og også tidligere har taget førstehjælpskursus, startede et kapløb med tiden. Telefonen viste, at der var lidt over en kilometer, og derfor sprang de to ind i bilen.

Da de nåede frem til adressen, viste uret 3 minutter og 57 sekunder.

- Vi så, at en anden hjerteløber kom lige før os. Da vi kom ind i huset, lå en person på gulvet, og han var i gang med at give hjertemassage. Jeg hørte ham tælle 26, 27, 28 og hjalp derfor straks med kunstigt åndedræt, fortæller Dennis. Imens talte Heidi Juhl Pedersen med de pårørende og hjalp ambulancen med at finde hurtigt frem.

En hjerteløber må ikke fortælle om de alarmer, man kommer ud til, eller om resultatet af indsatsen. Derfor kan Dennis A. Jørgensen heller ikke fortælle flere detaljer, men ifølge den lokale Fyens Amts Avis betød den fælles indsats fra hjerteløberne, at personen blev genoplivet. Det var godt teamwork, siger Dennis.

Gør en forskel: Bliv hjerteløber

HK Stats formand i Østjylland Bent Klim Johansen var også med på kurset. Han beskriver på Facebook oplevelsen sådan:

'NOGET OM HELTE. Var på politikerkursus på Christiansminde i går og pludselig lyder alarmen. Mine gode venner og kolleger, Dennis A Jørgensen og Heidi Juhl Pedersen, løber ud af lokalet. De kommer tilbage en time senere, efter at havde reddet et menneskeliv. Min dybeste respekt. Gør en forskel, og bliv hjerteløber ...'

Den samme opfordring lyder fra Dennis A. Jørgensen. Da de to formænd en times tid efter, at alarmen første gang lød, var tilbage på kursus, fortalte de i korte træk om deres oplevelse. Samme morgen havde nyhederne fortalt om en stor stigning i nye hjerteløbere i de 3 dage, der var gået siden landsholdsspilleren Christian Eriksens rystende kollaps midt under Danmarks første EM-kamp i parken.

- Inden dagen var omme, havde flere af de aldre allerede meldt sig som hjerteløbere, fortæller Dennis. Og hvis man ikke har taget et førstehjælpskursus, er det en god idé at melde sig, mener han.

- Man kan jo tage det op på sin arbejdsplads eller fx i samarbejdsudvalget, om ikke arbejdspladsen skulle tilbyde et kursus. Det er jo oplagt, at de statslige arbejdspladser tager ansvar, og det er faktisk en rigtig god øvelse til teambuilding, tilføjer han.

Heidi Juhl Pedersen fortæller, at hun løb med, fordi hun ikke syntes, at Dennis skulle stå alene med opgaven. Undervejs tog hun sig af den fortvivlede ægtefælle og hjalp med at få fat i andre pårørende, gav knus og holdt i hånden.

- Jeg synes, den vigtige del af den fortælling handler om, at alle kan gøre noget i sådan en situation. Jeg har efterfølgende tilmeldt mig hjerteløberordningen og et genopfriskningskursus af den førstehjælp, jeg lærte engang, fortæller hun.

Læs mere på https://hjertestarter.dk/hjerteloeber