Ferie

- En vigtig teori om, hvor vi tager hen på ferie, handler om, at vi søger det, vi ikke har nok af i hverdagen. Har vi vanvittigt travlt på jobbet, savner vi måske bare at slappe af i haven. Har vi set for meget til haven under corona, så trækker det måske i os at komme ud og få en på opleveren.

Det fortæller turismeekspert Bodil Stilling Blichfeldt, som sammen med Majken Matzau, der er erhverspsykolog og stressekspert, gør dig klogere på, hvad de forskellige ferietyper kan give dig.

 

Sommerhuset

Er lige nu danskernes foretrukne ferieform. Vi har købt eller booket sommerhuse i 2020-21 som aldrig før. For sommerhuse ligger på kanten af den natur, som vi har genopdaget under corona, og sommerhuset er et af de få steder, der er ”åbent” i en mere eller mindre nedlukket verden. I år er der tilmed gode chancer for at slappe ekstra af i sommerhuset, påpeger turismeforsker Bodil Stilling Blichfeldt. Byggemarkeders og havecentres vækst det seneste år vidner om, at pligter, vi plejer at bruge sommerferien på, er klaret i løbet af året. Haven er velplejet, og træværket er malet.

Hjemmeferien

Skal man tro turismeteorierne, vi vil ud i verden ovenpå et kedeligt hjemmeår. Det kræver dog, at rejserestriktioner er ophævet. Så sommerhuset er løsningen for mange i år. Alternativet er dit eget hjem. Men det er måske heller ikke så slemt, for også her der formentlig langt færre huslige hængepartier efter et år med lockdown. Skal du nogensinde holde ferie på egen adresse, er det nok i år, du får mest afslapning ud af det. Sving benene op og nyd den nybyggede terrasse, lyder det fra turismeforsker Bodil Stilling Blichfeldt.

Storbyferien

Det er nemt at tro, at et år med lockdown får os alle til at drømme om myldrende storbyferie. Men selvom vi savner kultur, er storby lig med mange mennesker. Destinationer, vi forbinder med overturisme og folkemængder, trækker nok ikke helt endnu, vurderer turismeforskeren. For vi har jo lært, at mennesker er ”farlige” at være i nærheden af. Selv det at tjekke ind i en trafikeret lufthavn og sætte sig i et tætpakket fly skal mange lige vænne sig til igen.

Strandferien

Sydens sol er normalt danskernes foretrukne ferieform. En rejse, vi gerne har bestilt i januar for at overleve vinteren. Forventningens glæde bringer os nemlig langt. Men den har usikkerheden om rejserestriktioner taget fra os. Så strandferien er lige nu forbundet med fare for tabt flybillet og forsikringer, der ikke dækker - ikke afslapning. Desuden hører strandferien til i kategorien: Overturistet og menneskemængder. Med det følger ængstelighed snarere end afslapning.

Naturferien

Danskerne har genopdaget naturen under pandemien, for i naturen er der plads til at holde afstand. Samtidig viser en rapport fra Friluftsrådet, at 3 ud af 4 af os oplever, at friluftsliv øger vores livskvalitet. Rapporten viser også, at afslapning er danskernes vigtigste grund til at søge ud i naturen. Så vandreferien, shelter eller feriehus på kanten af en masse natur er kommet for at blive, også efter coronaen, spår turismeforsker Bodil Stilling Blichfeldt.

Offline ferie

Der er ikke længere steder på jorden, hvor du slipper for mobildækning. Derfor er offline en ferieform, du aktivt skal vælge til. Men det gør måske heller ikke så meget, mener erhvervspsykolog og stressekspert Majken Matzau. Udviklingen går kun én vej: Vi løser vores arbejdsopgaver hvor som helst og når som helst. Det er der masser af mennesker, der trives fint med, fordi det giver øget frihed og fleksibilitet at kunne klare et par telefonmøder i vandkanten. Men: Dem, der er stressede på jobbet, skal overveje at holde ferie offline, lyder hendes råd.