Slap af i din ferie

Der findes forskning, der overrasker, og forskning, der ikke gør. Ferieforskning hører som regel til i den sidste kategori. For det er ikke rocket science: Ferie er sundt for os! Alligevel er det tankevækkende, hvor sundt det er.

Forskere fra blandt andet Harvard University har vist, at vi efter kun seks feriedage opnår ændringer i vores gener, som dæmper stress, øger vores immunforsvar og sænker proteiner, som er forbundet med udvikling af demens og depression. Nogle af de gavnlige virkninger er endda stadig tydelige en måned efter ferien.

Dét bør få os alle til at gå efter max ferie i ferier. Men hvad er dét? Noget tyder på, at vi ikke helt ved det.

En undersøgelse fra Deloitte har vist, at hver tredje medarbejder på danske arbejdspladser oplever træthed, når de vender tilbage efter ferien. Måske fordi, flere end seks ud af 10 danskere arbejder i deres ferie, har en undersøgelse fra IDA vist.

Men måske det en forenklet kobling, mener erhvervspsykolog og stressekspert Majken Matzau.

5 gode råd

Her får du hendes 5 gode råd til, hvordan du holder den ferie, du har allermest brug for

1. Gå gradvist på ferie

Brug slutningen på en arbejdsperiode til at geare ned til ferie. Det er en fejl at knokle igennem lige op til en ferie og resulterer kun i én ting: At du starter din ferie kampstresset. Stress er ikke noget, der lægger sig fra den ene dag til den anden. Så med stress i kroppen tager det meget længere tid, før du finder ud af, at du er gået på ferie. Så vidt muligt: Drosl langsomt ned på jobbet op til ferien.

2. Undgå afbrudt ferie

Sommerferien er den eneste ferie, hvor vi har mulighed for at holde mere end en uge ad gangen. Og det skal du sørge for! At holde en uge her og dér, fordi det er smartest i forhold til jobbet, er en rigtig dårlig idé. Korte afbrudte ferieperioder gør det svært at opnå den tiltrængte ferietilstand i kroppen. Sammenhængene ferie giver langt mere hvile og restitution.

3. Vælg det modsatte

Kontraster er vigtige, når du vælger ferieform. Mærk efter i dig selv, hvad dit hjerte kalder på. Har du behov for at komme ud af en rutinepræget hverdag, kan eventyr og oplevelser være dit behov. Mens en stresset hverdag snarere kan kalde på sol og strand og ikke støjende storbyferie. Vær også åben for, at du kan have brug for begge dele. Find da den rette rækkefølge.

4. Sluk (måske ikke) mobilen

At afslapning på ferien handler om at være offline er en gammeldags tankegang. Det er meget individuelt, hvad folk trives med. Er du ikke stresset i din hverdag, kan det føles helt fint lige at tage et enkelt opkald eller møde, mens du står i strandkanten. For andre, som dealer med stress, kan det modsatte være nødvendigt. Find din egen balance for, hvor tilgængelig du vil være på din ferie. 

5. Kom gradvist tilbage

Brug slutningen på en ferieperiode til at komme op i arbejdsgear igen. At komme hjem fra ferie dagen før, job og skole starter, er en dårlig ide. Hvis du starter på job med et voldsomt brag, får nervesystemet et chok, og du får ødelagt alt det, du har opnået i din ferie. Lav en langsom opstart til jobbet, måske ved at tjekke lidt mails derhjemme en dag eller to inden mandag. Så tager du den gode effekt at ferien med dig tilbage på jobbet.
Vis mere